IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Култура
14:25 | 17 октомври 2020
Обновен: 13:47 | 29 март 2024

Варненските художници откриват традиционната си изложба в деня на Свети Лука

Експозицията може да бъде разгледана от 18 октомври до 6 ноември в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”

По материала работи: Слав Велев
Варненските художници откриват традиционната си изложба в деня на Свети Лука

Сдружението на Варненските художници ще представи годишната си изложба по традиция в деня на свети Лука. Експозицията ще се открие на 18 октомври от 17 часа в Градската художествена галерия “Борис Георгиев”.

 

Християнската традиция приема Св. апостол и евангелист Лука за първия иконописец. Той е изографисал две икони – на Пресвета Богородица с Младенеца и на Светите апостоли Петър и Павел. По този начин Св. Лука поставя началото на църковната иконопис, която отстоява изкуството като духовна и естетическа ценност.

 

В експозицията са представени петдесет и девет автори от различни поколения. Сред тях са доайени като Маргарита Денева и Радко Мурзов, утвърдени творци като Венцеслав Антонов, Тодор Игнатов, Иван Иванов-Ивани, Лора Маринова, Цветана Векова, Деян Веков, Стефан Радков, Веселин Костадинов, Красен Бербенков, Светлин Ненов, Цанко Цанков, Боян Янев, Милен Маринов, Кремена Цанкова, Деница Янева и десетки други, които представят регионалната художествена общност в национални и международни форуми. Включени са и автори от младото поколение като Венцислав Марков, Христина Цонкова, Илиян Пеев, Борис Цанков, Миряна Койнова, Яна Любенова и др., които са вече разпознаваеми като художествени почерци и активно участват в културния живот на града. Този форум дава възможност за представяне и на съвсем млади автори, които все още не са презентирали изкуството си в самостоятелни изложби. За първи път с пластика от стъкло участва Йордан Нарлиев. Експонирани са творби с различни концептуални и тематични търсения, художествени техники, жанрове и сюжети.

 

Дружеството на варненските художници е основано на 16 юни 1943 г. в сградата на Мъжката гимназия с пръв председател Стефан Гадуларов като организация на професионален принцип с 27 членове. На 9 януари 1944 г. се открива първата изложба на Дружеството в залата на Еврейския дом в присъствието на кмета на Варна Петър Стоянов. Следват множество общи художествени изложби и беседи в областта на изкуството. С историята на Дружеството на художниците – Варна, са свързани имена като Георги Велчев, Георги Урумов-Калиакрата, Янко Маринов, Константин Щъркелов, Милен Сакъзов, Методи Георгиев и други български класици, които подкрепят каузата за създаване на постоянна художествена галерия в града.

 

Съвременните автори наследяват идеята за професионална общност, която ги обединява около изкуството и неговото представяне пред публиката.

 

Изложбата се осъществява с подкрепата на Община Варна, която традиционно връчва на откриването награди за творчески постижения на варненски художници.

 

Черно море

Коментари

AbbeparFrame ( преди 3 години )
Приключилась со мной такая ситуация, искал себе авто в Литве. Нашел Додж, цена отличная, пробег маленький, просто суперский. Но перед покупкой, принял решение проверить историю авто. Нашел на одном форуме ветку, где ребята обсуждали обман на аукционах Европы и США. Решил тоже проверить свой автомобиль и выяснить правду)) пробил вин код и уидел реальную историю машины. Оказалось, что мои подозрения оказались правильными. Так вот, чтобы не попасть в подобную ситуацию, советаю прочитать эту статью,
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна