Концертът на НУИ „Добри Христов“ е днес във Варна
Маестро Страцимир Павлов ще поведе родители и деца на музикално пътешествие с „Приказките на Госпожа Виола“
Публикувана: 18 Oct 2020 | 9:00

Новият концерт от поредицата „Варненско лято за деца” ще се проведе днес в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център. Симфоничният оркестър на НУИ „Добри Христов“ под палката на маестро Страцимир Павлов ще излезе на сцената, за да поведе родители и деца на музикално пътешествие с „Приказките на Госпожа Виола“.

 

Концертът ще бъде истински празник на красивата музика и танца. В ролята на обожаваната от децата Г-жа Виола, директорът на НУИ „Добри Христов“ Румяна Петрова ще бъде водещ на спектакъла, в който музикални и танцови теми на композитори от Русия, Украйна и България ще се сплетат в пъстра плетеница. Темата на концерта е „Магията на славянската музика“.
 

„Идеята ни тръгва от приказните сюжети в руската музика – споделя Руми Петрова, – от творбите на Чайковски и Глинка. Искаме нашата детска публика да почувства как героите от приказките оживяват в творбите на великите композитори. Българският фолклор също е част от славянската традиция, затова включваме и магичните български песни, изпълнени от представителния народен хор на НУИ „Добри Христов“. Хористите ще изпълнят две народни песни, които със сигурност ще очароват публиката. Малките ни гайдари, които винаги са посрещани със силен ентусиазъм, също ще излязат пред публиката в Зала 1. Те са в изключително добра форма – тази година спечелиха много награди от всички конкурси, на които се явиха и ние ще ги приветстваме за постиженията им на концерта. Все по-голяма скорост в НУИ „Добри Христов“ набира класическият танц. Този път ще зарадваме публиката не само с масови сцени от „Лешникотрошачката“, но и с някои характерни танци на солисти. Руски танц, украински гопак и за колорит унгарски чардаш ще дадат възможност за изява на нашите танцьори. Финалът ще е с любимия Валс №2 на Шостакович. Каним децата и техните родители да споделим магията на славянската музика.“

 

Концертът е безплатен за децата до 6-годишна възраст, входът за по-големите и родителите е с билет на символичната цена от 2 лв.

 

 

Черно море

Коментари ( 0 )