IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Култура
16:55 | 22 октомври 2020
Обновен: 08:56 | 26 март 2024

Рекорден брой участници в конкурса за пианисти „Мила Михайлова“ във Варна

Патронът на конкурса е един от основателите на Държавното музикално училище в морската столица

По материала работи: Слав Велев
Рекорден брой участници в конкурса за пианисти „Мила Михайлова“ във Варна

Рекорден е броят на участниците в VI Национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова“, който ще се проведе от 30-ти октомври до 1-ви ноември във Варна. Той се провежда на всеки две години и се организира от НУИ „Добри Христов“, съвместно с фондация „Мила Михайлова“  ис финансовата подкрепа на Община Варна, съобщават от кметската пресслужба. Патронът на конкурса Мила Михайлова е един от основателите на Държавното музикално училище в морската столица, създадено през 1944 г. Тя преподава пиано до 1980 г., създавайки забележителна клавирна школа. Нейни ученици са видни музиканти –диригенти, концертиращи пианисти, корепетитори и преподаватели.  

 

Състезателната част на издание 2020 ще бъде на 30 и 31 октомври 2020 г. в концертното студио на Радио Варна и в концертната зала на училището домакин, а награждаването и гала концертът на лауреатите ще бъдат в Деня на народните будители - 1-ви ноември, от 11:30 в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

 

С всяко ново издание конкурсът „Мила Михайлова“ придобива все по-голяма популярност и въпреки пандемията от COVID-19 желаещите да се включат са отново повече от предното издание -  42 записани солисти и едно клавирно дуо. Състезанието е в три възрастови групи: за участници до 11 г., до 14 г. и до 18 навършени години. Те ще се състезават в две категории – едната е за ученици от професионалните училища по изкуствата, а другата е за любители пианисти - възпитаници на музикални паралелки, читалища и школи. Има също и категория "клавирно дуо".

 

Наградният фонд тази година е 5000 лв. Победителите във възрастовата група на най-малките ще получат атрактивни предметни награди и подаръци, а в групите на по-големите – парични премии. Има и допълнителни награди, осигурени от партньорите на конкурса. Отличието за най-добро изпълнение на творба от френски композитор е осигурена от фондация „Мила Михайлова“ в лицето на дъщерята на педагожката – Марина Михайлова. Председател на журито, което ще оценява кандидатите, тази година е световнопризнатият български пианист Людмил Ангелов, почетен професор в Нов български университет.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна