IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Лайфстайл
10:58 | 28 март 2020
Обновен: 18:51 | 24 февруари 2024

Защо кленовият сироп е толкова полезен?

Има и антиоксидантни свойства, които защитават организма ни от свободните радикали

По материала работи: Борис Проданов
Защо кленовият сироп е толкова полезен?

Ползите за здравето от кленов сироп включват здраво сърце и по-стабилна имунна система. Сиропът също така има антиоксидантни свойства, които защитават организма ни от свободните радикали.

 

Има няколко естествени подсладители, които са предпочитани за използване вместо химически добиваната захар, която се среща често в повечето домове. Някои хора предпочитат използването на мед вместо всякакви други естествени продукти от същия вид. Въпреки това, кленовият сироп се счита за по-добър вариант, предвид малкия брой калории, в сравнение с меда.

 

Хранителната стойност на кленовия сироп
Намерените в кленовия сироп хранителни вещества включват вода, протеини, мазнини, въглехидрати, захари и др. По отношение на минералите, той съдържа калций, желязо, магнезий, фосфор, натрий, калий, и цинк. В него се срещат витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, В6. Различните ползи за здравето на кленовия сироп може да се дължат на наличието на витамини и минерали, които се намират в него. Нека да разгледаме някои от тези негови важни ползи за здравето по-долу.

 

Антиоксидантите
Кленовият сироп има различни антиоксидантни свойства, които са от съществено значение за здравословния начин на живот.

 

Антиоксидантите са важни за организма, тъй като те неутрализират свободните радикали, които могат да доведат до различни здравословни неразположения.

 

Митохондриите са едни от клетките, които са отговорни за производството на енергия, но по време на този процес и свободните радикали се произвеждат в тях.

 

Тази функция изисква ензими, които са податливи на увреждане. Това е функцията на манганов минерал, присъстващ в кленовия сироп за доставка на супероксида дисмутаза, който всъщност представлява окислителен ензим.

 

Този ензим помага за снемане на защитата от опасните свободни радикали, които се произвеждат от митохондриите при изпълнение на неговите нормални метаболитни функции.

 

Освен храната за нашето здраве от особено значение са физическите упражнения и нашето дишане. Повече за тях можеш да научиш на курса "Програма за щастие" на фондация "Изкуството да живееш".

 

КРОСС

 

Прочетете още: Коронавирусът може да остане жизнеспособен до 3 дни

Коментари

Новини Варна