IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Общество
12:04 | 17 септември 2019
Обновен: 15:11 | 29 март 2024

Министър Росен Желязков: България е сред 4-те водещи държави по добро управление на корабния трафик

Предстои пълна дигитализация и на дейността на автомобилна администрация

По материала работи: Слав Велев
Министър Росен Желязков: България е сред 4-те водещи държави по добро управление на корабния трафик

България е сред четирите водещи държави в Европа по управление на корабния трафик и мениджмънта в това отношение. Това заяви във Варна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков. Той откри международната конференция „20 години ръководство на корабния трафик в България“, която се организира от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

 

Днес честваме 20-годишнината от създаването на действащата информационна система за управление на корабния трафик. Началото е поставено през 1999 г. Оттогава с различни финансови инструменти – в началото с помощта на холандското правителство, после с пари от различните фази на програми „Фар“ и „Транспорт“,  поддържаме електронно управление в сферата на морския и речния транспорт, което проследява цялата логистична верига от пристигащи и заминаващи кораби, посочи министърът.  Освен това то осигурява и връзката между отделните системи с пълна интеграция – на Гранична полиция, Морска администрация, ветеринарния контрол и други. Това е безхартиен процес, обмен на електронни данни по заявяване на всички услуги, които изисква корабния трафик. И ние се гордеем с направеното, каза още Желязков.

 

Той увери, че през следващите няколко месеца предстои пълна автоматизация и на процесите в автомобилна администрация. Целта е да се прекъсне практиката между отделните инфосистеми да има хора. Т.е, предстои цялостна дигитализация на обмена на данни. Сега сме между първо и второ четене на Закона за електронното управление. Целта е висока интеграция между отделните информационни системи. Т.е., ще изграждаме интегрирани системи, а не отделни. Така че имаме и политически подход и реални действия в тази сфера, заяви транспортният министър.  

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна