IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Морски бизнес
13:34 | 2 октомври 2019
Обновен: 14:53 | 25 април 2024

Кои са морските специалности на бъдещето

Проф. Медникаров: Днешните първолаци ще работят професии, които още не съществуват

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Киберсигурност  и мехатроника са понятия, които в ушите на мнозина звучат като думи от книга в раздел „Фантастика“, но се оказва, че не е точно така. Това са едни от най-актуалните специалности, по които работи единственото в България висше училище за подготовка на морски кадри. Това стана ясно от гостуването на флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началник на ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров" в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов. „Намираме се в условията на нарастване на човешкото знание и драматични промени в областта на технологиите и тотално обновяване на редица индустриални сектори, отбеляза проф. Медникаров. Някои експерти казват, че децата, които през тази година влязат в училище и ще завършат след 15-16 г. ще  работят професии, които все още не съществуват. Така, че  ако ние успеем да видим как ще изглежда индустрията след 15 години, това ще бъде уникално достижение и гаранция за успех на образователната институция. Според нас ние сме на прага на навлизането на автономни кораби в морското корабоплаване. В близките две декади ние няма да имаме класическите морски капитани и инженери, а по-скоро IT –специалисти, някои от които – с повече капацитет в областта на позиционирането, други – по-подготвени в областта на машинните технологии. Все повече ще говорим за изкуствен интелект, за виртуална и смесена реалност. Това са ключови направления, в които ние се опитваме да развием научен и образователен  капацитет.

 

Планираме от следващата година да започнем една нова специалност, която условно сега наричаме МЕХАТРОНИКА. Тя ще има военна и гражданска проекция и ще подготвя офицери, които ще поддържат системи с изкуствен интелект от типа на дронове във въздуха, водата и на земята. Те вече имат широко приложение в морския транспорт и в пристанищните дейности“, допълни проф. Медникаров.

 

По негови думи, в момента във ВВМУ се обучават над 570 български студенти в степен бакалавър и 120 магистри; над 120 студенти от чужбина, повечето от Гърция и 50 курсанта държавна поръчка. Продължава трайната тенденция на интерес към морските професии. От няколко години се работи по ново направление – информационно-комуникационни технологии. По отношение на качества, които трябва да притежава един кандидат за курсант, проф. Медникаров уточни, че той трябва да бъде комплексна личност, с интелект и подготовка, да е лидер, да има висока езикова подготовка, физическо и психическо здраве. За инженерните специалности се иска силна математика и физика, а за лекарските специалности -  химия и биология.

 

„Стартирахме уникална за България специализация – кибероперации за курсанти от въоръжените  сили, каза още проф. Медникаров. Подготвяме кадри не само за ВМС, а и за всички видове въоръжени сили на страната. Започнахме и гражданския аналог на тази специалност – киберсигурност. Има много сериозен интерес от индустрията, от банковото дело. Наскоро училището бе посетено от главния изпълнителен директор на наша банка, за да се търсят начини как да се подготвят кадри за нуждите на банковия сектор в областта на киберсигурността.Традиционно се запазва интереса към специализацията военен лекар. Нашето военно и държавно ръководство и нашите приятели от НАТО с лека завист оценяват качествата на тази програма.  През тази година бе напълно обновен района на катедра Кораборемонт. Продължава да нараства нашия капацитет в областта на дигиталното образование, виртуалните технологии. Открихме мостици номер 12 и 13. Над 250 виртуални кораба едновременно могат да бъдат управлявани във виртуалния океан на Морското училище“, допълни проф. Медникаров.

 

По думи на ректора, реализацията във военния флот е осигурена, тъй като държавата и Министерството на отбраната заявяват такова количество курсанти, които да имат безпроблемна и директна реализация във ВМС. Дори има лек недостиг на випускници. Все повече фирми с глобално присъствие в областта на корабоплаването, включително пасажерското, проявяват траен интерес към възпитаниците на варненското морско училище, за да ги привлекат в своите флотове.

 

Забелязва се трайна тенденция на повишен интерес към морските професии и от дамите. „Нашите момичета имат информация за това как се развива пазара на труда и те кандидатстват в тези специалности, в които има по-голяма реализация. Това са информационните технологии, експлоатация на флота, управление на флота. Нараства и броя на момичета военнослужещи“, каза още проф. Медникаров.

 

През месец май 2020 г. се подготвя международна конференция, посветена на проблемите на сигурността в Черноморския регион, която ще се проведе с партньори от САЩ и Израел.

Ели Маринова

снимка Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна