IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Морски бизнес
12:35 | 17 октомври 2019
Обновен: 22:08 | 18 април 2024

Леферът „атакува“ Варна от север

Цената му е колкото на калкана

По материала работи: Борис Проданов
Леферът „атакува“ Варна от север

След очакваното „обръщане“ на времето, Черно море „нагоре“ от Варна буквално ври от лефер, хвалят се рибари. Т.нар. „августовски мелтем“, който се дължи на ветрове от север и/или североизток, продължи и през септември и чак в последните няколко дни между Балчик и Шабла се появиха лодки, пълни със сафрид и дългоочаквания лефер.

 

От Румъния и по-рано идваха сигнали, че чернокопът е излязъл, както и по-големият му събрат – лефера. Сега се очертава тази благодат да се „спусне“ към Варна с всички произтичащи от това последствия. Добър улов се очаква и през ноември, и дори през декември.

 

Вече писахме, че сафридът се появи дори за въдичари със страшна сила. Дори на Морска гара излязоха зарган, илария и кефал. С появяването на лефер обаче другата риба се изпокрива, защото това е доминиращият хищник. Това обяснява защо уловът намалява, а и отсъствието на паламуд.

 

Рибари обясняват, че леферът се хваща със специални такъми. Куките са дебели, а месината също е специална. За примамка се слагат пера от петел или фазан. Напоследък хит са октоподи от силикон с ламе, които блестят във водата и леферът напада мигновено. Въдичарска хитрост са и т.нар. „воблери“ – разноцветни изкуствени риби.

 

Обикновено чепарето за лефер е с над 30 куки, а оловото – 1 кг. Пуснато в морето се тегли от лодка (с ниска скорост) като се държи в ръка. Трябва търпение до засичане на 1-ви удар. Рибата е пасажна и „организирано“ увисва на куките. Изваждането й става с постепенно „обиране“ на проволката на чепарето.

 

От лодка лефер може да се купи 20 – 25 лв. На борсата обаче върви между 30 – 35 лв. Почти колкото калкана и също такъв деликатес.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Рибари: Морето завря от сафрид

Коментари

Новини Варна