IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Избрано
14:18 | 12 ноември 2019
Обновен: 00:44 | 10 април 2024

Българи поставиха рекорд за прекосяване на Черно море с яхта

2 дни, 19 часа, 37 мин. и 8 секунди под ветровете между Варна - Сочи и обратно

По материала работи: Слав Велев
снимка: Ели Маринова

Български екипаж постави рекорд за най-бързо прекосяване на Черно море по дължина с яхта - взе разстоянието от Сочи до Варна - 513 мили, за 2 денонощия, 19 часа 37 минути и 8 секунди (малко над 67 часа). Шестчленният екипаж на яхта "Еспресо Мартини" влезе в историята като първият, прекосил Черно море за под 3 денонощия, разчитайки само на платната си. Постижението е записано в историята на 3 ноември точно в 12:34:21 часа след като 45-футовата ветроходна яхта стартира от Сочи, Русия на Международния ден на Черно море - 31 октомври и пресече финалната линия срещу Фара на Пристанище Варна.

 

Екипажът е съставен от курсисти на Ветроходна академия Кор Кароли и техните инструктори.

 

„Това беше истинско предизвикателство, бяхме със запечатан двигател и разчитахме изключително и само под ветрила, разказа шкиперът на яхта "Еспресо Мартини" Павлин Надворни. Както се казва в нашия бранш, 90% от всичко е предварителната подготовка, а ние я имахме. По време на прехода екипажът се сблъска с много премеждия. Северният вятър достигна близо 40 възела, при прогноза 20-25. Вълната достигна за няколко часа около 4 метра. Във ветроходството за такива екстремни ситуации казваме „Лодката е на ушите си“. Предизвикателство е всичко – ядене, пиене, лежане. Мокър си отвън и отвътре. Екипажът изгуби общо 20 килограма по време на това плаване“, допълни шеговито Надворни. Шкиперът сподели своя опит от преди повече от 30 години, при последното му плаване до Сочи с яхта. Тогава, през 1988 г. рекордът е бил 3 дни, 17 часа и минути, а средната скорост – 5,97 възела. Подобрението през 2019 г. е с 1,6 възела по-висока скорост.

 

Ветроходците обаче признаха, че трудностите само са направили успеха по-сладък, а емоциите по време на плаването не могат да се сравнят с нищо друго. Всички петима присъстващи членове на екипажа (без дамата Елена Балкова) споделиха, че плаването е било изпитание за тялото и духа им, както и това, че Черно море е непредсказуемо. Променя се бързо и човек трябва да си направи сметката преди да тръгне на плаване дали е достатъчно подготвен. Йордан Николаев, който също е член на екипажа сподели, че макар да е плавал много по океани и морета, нашето море е непредвидимо. Също кален в морските плавания, Георги Боев сподели, че досегашният му опит като състезател в друг екипаж и яхта са били с премерени плавания, които да завършат в кръчма в Гърция или в Истанбул. Това плаване обаче му е доказало, че добре премереното морско пътешествие с голяма поддръжка от брега е обречено на успех. На отиване вятърът е бил 0 възела, т. е никакъв. Екипажът е имал щастието да бъде обграден постоянно от делфини, птички, чайки. Три врабчета са ги съпровождали. На връщане обаче вятърът е бил 40 възела и морето е показало рогцата си.

 

Идеята на осъщественото плаване е да възроди традицията за скоростно прекосяване на Черно море и да направи района атрактивен за екипажи от целия свят.

 

 

Постижението се посвещава на 45 години от установяване на дипломатически отношения между България и Русия. "През последните 10 години нито една спортна лодка от България не е посещавала пристанището на град Сочи. Това каза генералният консул на Руската федерация в България Владимир Климанов. Подобряването на такъв над 30 годишен рекорд – 3 дни в открито море не е нещо, което човек може да си представи, но чрез този рекорд аз разбрах какво е Черно море. На 7 юли нашите две страни отпразнуваха 140 г. от установяването на дипломатически отношения. Спортът и ветроходството са още една посока, в която можем да развиваме сътрудничество. Пожелавам успех на екипажа и задълбочаване на отношенията не само между Русия и България, но и между всички черноморски страни", допълни Владимир Климанов.

 

В Сочи нашият екипаж е обсъдил с градската управа възможността за създаване на регата Варна - Сочи през 2021 ч.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна