IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Начало
14:15 | 10 февруари 2020
Обновен: 19:45 | 17 април 2024

Кой има празник и имен ден днес, обичаи и поверия

Всеки, който иска мед за цяр или благословия, го носи в църквата за освещаване

По материала работи: Борис Проданов
Кой има празник и имен ден днес, обичаи и поверия

На 10 февруари Православната църква почита паметта на св. Харалампий Чудотворец, епископ Магнезийски. Празникът в българската народна традиция е един от последните в зимния празничен цикъл. От този ден започва да се обработва земята, след като зимата си е отишла със св. Атанасий.

 

Св. Харалампий е живял през II век в Магнезия, Мала Азия, в епохата на жестоките гонения срещу християните. Той бил много праведен и още приживе показал своята святост, разпространявайки Божието слово. Не след дълго станал епископ.

 

В края на своя живот бил подложен на мъчения от римския император Септимий Север, за да се откаже от Христовата вяра. Св. Харалампий оставал непоколебим, а вярата му лекувала всичките рани и всяка сутрин те зараствали по чуден начин. Издъхнал на 113 години.

 

Паметта на св. Харалампий е на особена почит в България както заради молитвеното му застъпничество пред Бог за болни, страдащи духовно и телесно, така и като закрилник на пчеларите и проводник на Божията благодат над пчелния мед.

 

Обичаят гласи, че на този ден жените трябва да замесят три обредни хляба с орнаменти кръст, няколко пъпки (които символизират чумата) и по края на питата - венец, символ на здравето. На този ден се измита добре цялата къща, за да се прогонят всички болести навън. Жените не предат, не плетат, не шият, за да не се разсърди светецът и да пусне болестите.

 

Докато втасва хлябът, се носи мед в църквата, за да бъде осветен на специална празнична литургия. След това с този мед се мажат обредните пити. А остатъкът от него се използва за церене на болести през годината.

 

Днес Православната църква почита и св. мъченица Валентина. Известно е, че тази благочестива девойка е живяла в околностите на Кесария Палестинска. Тя става жертва на гоненията срещу християните в 308 г. при Максимилиан ІІ Галерий (308-313 г.).

 

Когато мъчителите се опитват да я накарат насила да принесе жертва в езическия храм, тя хвърля камък върху жертвеника и се обръща с гръб към горящия на него огън. Заради тази постъпка езичниците я обезглавяват.

 

На 10 февруари имен ден празнуват Харалампий, Хари, Харалан, Ламби, Ламбо, Ламбрина, Ламбрин, Валентина, Валентин, Валя, Вальо.

 

Прочетете още: Мартениците заеха дежурни места по градинки и площади във Варна

Коментари

Новини Варна