Пускат новият фонтан - без аналог в България
Морската столица посреща празника си на Св. Успение Богородично с изцяло обновено ларго по европроект
Публикувана: 14 Aug 2015 | 10:56

Навръх Успение Богородично, когато е Денят на Варна, се очаква да бъде пуснат изцяло обновеният фонтан. Със сигурност той е най-високият у нас – 41 м, с най-много водни ефекти и без аналог в България. Вървят последните проби за синхронизация на вода, светлини и музика. За изключително атрактивното съоръжение в центъра на града, което е на мястото на стария фонтан от соца, са монтирани 400 дюзи, 400 прожектора, 52 помпи.

 

Водните струи ще се багрят в 2000 цветни комбинации. На първо време фонтанът ще пее 8 любими хита. Басейнът е облечен в мрамор, в него са пуснати 30 км кабели и има изключително модерно електронно управление.С цветната водна феерия добива завършен вид обновената пешеходна зона на Варна. Всъщност тя е само начален етап от мащабния проект „Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна“, който се финансира с 5 млн. лева по програма „Зелена и достъпна градска среда“ на ОП „Регионално развитие“. 4,250 млн. са европейски пари, а останалите са от бенефициента.Първият етап е от Козирката до хотел „Черно море“.

 

Вторият предвижда ремонти в посока към входа на Морската градина, както и по улиците „Преслав“ и „Сан Стефано“ – за връзка с Римските терми, припомни ръководителят на проекта от страна на общината арх. Десислава Борисова. Варна получи допълнително финансиране от 3 млн. лева от Министерството на регионалното развитие като управляващ орган по програмата.Ларгото на града е с изцяло подменена настилка с гранитни и клинкерни плочи с обща площ 30 000 кв. м. Реденето на паветата, което става на ръка и бавно, не се хареса в началото както на гражданите, които биха аларма в социалните мрежи, така и на градската управа.

 

Кметът Иван Портних разпореди веднага подмяна на цели бригади, които отново да пренаредят терена, както и за по-нататъшната работа в останалите участъци. Всички корекции са за сметка на фирмата изпълнител, а гаранцията на обекта е 5 г. Клинкерът е класически материал, който десетилетия наред се използва в Германия, не само по пешеходните зони, но дори и по централните улици, по които минават леки и тежкотоварни автомобили. Той издържа на резки температурни промени, не се нуждае от специална поддръжка, запазва цветовете си. И най-важното е, че паветата няма да са хлъзгави при сняг и дъжд както предните, които пращаха десетки пациенти в ортопедията.Идеите на архитектите по проекта „Пръстени и пътеки“ за обособяване на шест тематични микроплощада на Ларгото вече се осъществяват.

 

Фиксирането им като място за срещи и събирания е очертано с големи пресичащи се кръгове по настилката, вдъхновени от пръстените на дървото като символ на растежа на града , обясни идеята арх. Борислав Игнатов, който е част от екипа. Всички миниплощади са с названия – „Духовност“ до Катедралата, известният вече „Независимост“, „Варна“ – пред бившата „Валентина“, „България“, преди улица „Преслав“, „Свят“ до хотел „Черно море“ и „Море и парк“ пред входа на Морската градина. Най-интересното е, че всички ще носят и символи, знаци, стрелки. Така например от площад „Духовност“ ще са показани връзката и маршрутите до всички храмове и свети места в морската столица. На площад „България“ е връзката на града с останалите областни центрове в страната, разстоянието до тях в километри, а на площад “ Свят“ всеки попаднал чужденец ще открие родината си и нейната столица в обозначенията.Вечер Варна грее с нови улични лампи, по които има красиви каскадни цветя. За да ги пазят от масовото нашествие на чайки, които ги цапат, в момента се правят специални конзоли с шишове по датски модел.

 

Градската зеленина е вмъкната навсякъде. Отначало беше ремонтирана Градската градина зад филиала на театъра, която е с нова детска площадка, сух шадраван, който може да се превръща в лятна сцена за спектакли. По ларгото има разположени три вида пейки. Особено привлекателно е мястото с перголата, на която навремето са й казвали сачак или асмалък. Сега е озеленено с дива лоза, която като поотрасне, ще хвърля много хубава сянка с листата си, които менят цвета си като хамелеон. Нови са кошчетата над 50 броя с пепелници, за да не се хвърлят фасове по улицата. Над 50 са и красивите кули от цветя по Ларгото, а на входа му до Козирката грейна надписът „Варна 2017″, какъвто има и в Морската градина, във връзка със спечелената титла за Европейска младежка столица. Шарените букви и цифри станаха любим декор на варненци и гости да си правят селфи.Проектът за нова пешеходна зона мина през много трудности, перипетии, дори през съмнения за умишленото му саботиране по време на временните управи на общината в началото на 2013 г. Той е бил одобрен буквално в 12-ия час по Коледа на 2012 г. Разкопаването на главната улица предизвика напрежение сред гражданите и търговците по Ларгото, но кметът Иван Портних бе категоричен – въпреки трудностите и проблемите наследеният проект трябва да бъде реализиран успешно, защото градът заслужава нов център. „Разкопаваме Варна, защото дълги години е била закопавана“, мотивира се кметът. Той изиска успоредно с новата настилка да бъде извършена и подмяна на цялата подземна инфраструктура по трасето. Днес ремонтите са на финала, а усмивките на хората по Ларгото показват, че неприятностите и усилията са си стрували.

 

Вадят находки от музея пред храмаУникални археологически находки прекъснаха и удължиха ремонта на пешеходната зона. Първо излезе голяма делва на 1500 години, след това се разкри крепостната стена на късноантичния Одесос, а накрая „изскочи“ скелетът на мъж от древността. Възможно е тук на сегашния център на Варна да се окаже една от портите на късноантичния Одесос и пътят, който води към Дианосополис, изрази очакванията си тогава ръководителят на разкопките доц.д-р Валери Йотов. Сега находките се съхраняват в музея, но идеята е пред църквата „Св. Николай Чудотворец“ да бъде оформен археологически малък комплекс с тях, който да се впише подходящо в новата визия на пешеходната зона и да бъдат достъпни за разглеждане. Ще има и цял макет на възстановената част на стария Одесос.По ларгото ще се въртят две красиви мултимедии – на площад“Варна“ и „България“ с всички културно-исторически забележителности.

 

Малки и големи във Варна станаха художници. Те рисуват всяка вечер от понеделник насам своята шарена градска сянка по ларгото. Общо 5 арт платна ще бъдат готови до празника на града. Авангардният проект за голям пъстроцветен сенник, нарисуван от самите варненци, е на арх. Борислав Игнатов съвместно с арх. Иво Петков от „Група Град“ от София и е част от инициативата „Градски истории „на Арт офис. Целта на инсталацията е да се покрие изградената наскоро пергола на новата пешеходна зона във Варна с пейки за отдих, по която все още не е плъзнала достатъчно зеленина. Всяка вечер средно над 30 ентусиасти хващат четката и творят своите истории. Върху готовите платна има цветя, море, облаци, слънца, но и послания. Дете е написало – „Бъди позитивен“.

Коментари ( 0 )