IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
13:45 | 24 юни 2016
Обновен: 20:58 | 24 март 2024

Иван Портних: Ще има глоба за всички заведения, които нерегламентирано заемат пешеходна зона

Когато бъде изграден електронен регистър на преместваемите обекти, тогава ще разпиша и наредбата, обяви кметът на Варна

По материала работи: Слав Велев
Иван Портних: Ще има глоба за всички заведения, които нерегламентирано заемат пешеходна зона

Ще има глоба за всички заведения, които нерегламентирано заемат пешеходна зона, обяви кметът Иван Портних пред журналисти. Повод за срещата беше незаконно поставена тента на ресторант на ъгъла на улиците „Сан Стефано“ и „Преслав“. 

 

 

 

 

Сигналът е проверен от общинската администрация, като след посещението от контролните органи собствениците на заведението са премахнали тентата. „Виждате, че следите от основите са останали и новите плочки са разрушени“ – отбеляза кметът Портних. „Нашата цел е пешеходният ринг от ул. „Преслав“ до ул. „Цар Симеон“ да стане привлекателна среда за артисти и художници, в района да се разположат малки кокетни ресторантчета. Подобни зони има в повечето европейски градове. Но правилата трябва да се спазват. Действията на общинската администрация не са насочени към малкия и средния бизнес, в никакъв случай. Напротив, целим да ги подкрепим, защото облагородяването на централната градска част е и от тяхна полза, ще има повече туристи и граждани на Варна, които ще се разхождат в района. Но трябва да положим усилия всички да запазим това, което се изгражда и да съхраним автентичния облик на града“ – каза още кметът Портних.

 


Той обяви, че случаят на ъгъла на улиците „Сан Стефано“ и „Преслав“ не е изолиран и започват масирани проверки из целия град. „Не може масите да се поставят по целия тротоар и да няма процеп хората да преминават, това няма да го бъде!“ – заяви Портних. „Това от една страна е част от усилията ни да върнем стария облик на града, но от друга – трябва да се спазват наредбите!“ – допълни той. 

 

 


Кметът заяви, че няма да подпише наредбата за преместваемите обекти, докато не бъде изграден електронен регистър, в който те да бъдат картотекирани и да бъдат обявени ясно правилата, които трябва да се спазват. „Възложил съм на районните администрации да изготвят подробно картотекиране, но обектите са над 2000 и това изисква време“ – отбеляза Портних. 

 


Той припомни, че общинската администрация продължава да работи по наредбата за унифицирането на фасадите на магазините и търговските обекти в централната част на Варна, както е в големите европейски градове. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна