IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
08:24 | 23 май 2019
Обновен: 08:46 | 14 март 2024

Над 41 000 зрелостници се явяват на втора задължителна матура

Най-желаният предмет е английски език

По материала работи: Пламен Янков
Над 41 000 зрелостници се явяват на втора задължителна матура

Вариантът за втория задължителен държавен зрелостен изпит в 12-и клас, който ще се състои днес по 13 предмета, беше изтеглен в 6.00 часа в зала 5 на Министерството на образованието и науката. Това съобщи пресцентърът на МОН, цитирани от dnes.bg.

 

Зрелостниците, подали заявления за явяване на втория държавен зрелостен изпит през тази година, са 41 716.

 

Най-много зрелостници - 14 612, са избрали да се явят на изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биологията, като матура по него са избрали да положат 11 076 ученици.


По география тази година се очаква да се явят малко под 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4287 ученици, а по математика - над 2200. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници.

 

На втория държавен зрелостен изпит 9500 ще са квесторите и те ще осигуряват пропускателния режим на входа на училищата. Изпитът ще се състои в 3861 зали, в 608 училища в страната. За да бъдат допуснати до изпитите, учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи ще има по двама квестори, а в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.

 

Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното организиране на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще има изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и за нарушаване на правилата за изпитния ден.


На зрелостните изпити в 12-и клас учениците трябва да пишат само с химикалка с черен цвят. Матурите продължават четири астрономически часа. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.

 

Държавните зрелостни изпити по чужд език и по всички обществени науки се състоят от три модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият модул също е 60 минути, а третият модул продължава 120 минути. За математиката и природните науки модулите са два. Първият е от 90 минути, а вторият е от 150 минути. Зрелостниците нямат право да си тръгват до 60 минути след началото на първия модул от изпита. Ученик, който е напуснал изпитната зала, не може да се връща в нея.

 

Втората матура по 13 предмета по избор на зрелостниците започва в 8.00 часа. Зрелостниците могат да да пишат на нея по един от учебните предмети - чужд език /английски език, френски език, немски език, испански език, италиански език, руски език/; математика; физика и астрономия; биология и здравно образование; химия и опазване на околната среда; история и цивилизация; география и икономика; предметен цикъл "Философия".

Коментари

Новини Варна