Започва 24-часов мониторинг на пътищата
Причината е рекордния брой загинали при катастрофи
Публикувана: 24 Jun 2019 | 8:40
Снимка:Пламен Гутинов, архив

Заради зачестелите тежки пътни инциденти през последната седмица, от Института за пътна безопасност инициираха идея за 24-часов мониторинг на българските пътища. Предвижда се всеки месец да бъде представян бюлетин с проблемите по тях.


"Проблемът с войната на пътя стана системен. Всяко лято се повтаря един и същи сценарий. Не бива обаче да виним единствено шофьорите и високата скорост за жертвите. Никой, който излиза на пътя, не желае да убива или да бъде убит. Отговорността за състоянието на пътната безопасност е главно на политическата класа", заяви в студиото на "България сутрин" Емил Марков от Института за пътна безопасност.


12 души са загинали, а близо 90 са ранени при 75 тежки катастрофи само през изминалите няколко дни. Над 20 000 нарушения са регистрирани, като повече от половината са за превишена скорост.


"В България очевидно имаме нужда да се говори непрекъснато по темата. Проблемът сякаш изглежда далечен до момента, в който не стигне до конкретния човек. Защото може да се случи на всеки", отбеляза автомобилният състезател и рали шампион Димитър Илиев.


Пред Bulgaria ON AIR той посочи още, че е по-важно шофьорите да не мислят единствено за това как да не превишават скоростта, а да се научат да разпознават опасностите на пътя. 


"Статистиката сочи, че едва 15% от българите ползват колан на задната седалка на автомобила. Останалите 85% смятат, че това не е нито важно, нито задължително. Законите на физиката обаче важат за всеки и идеята не е единствено да си спестим глобата", отбеляза Илиев.


Четете още: Седмицата започва с гръмотевици и градушки
 

Коментари ( 0 )