IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
09:11 | 17 септември 2019
Обновен: 13:40 | 13 април 2024

Тротинетките ще се третират като велосипеди?

Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч

По материала работи: Слав Велев
Тротинетките ще се третират като велосипеди?

Тротинетките ще се третират като велосипедите. Това заяви  Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата".

 

Тя обясни, че тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч.

 

По думите й в случаите на нарушения се предвиждат санкции както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има книжка. Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно, предаде bTV.

 

Относно възрастта, Крумова отбеляза, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч.

 

Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

 

По отношение на това какво е задължителното облекло при карането на тротинетка, Малина Крумова заяви, че трябва да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата.  Каската на този етап е задължителна, въпреки че срещаме отпор от ползвателите, посочи тя.

 

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна