Тротинетките ще се третират като велосипеди?
Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч
Публикувана: 17 Sep 2019 | 9:11

Тротинетките ще се третират като велосипедите. Това заяви  Малина Крумова, председател на Държавната агенция "Безопасност на движение по пътищата".

 

Тя обясни, че тротинетките ще могат да се движат по велоалеите и в зоните с ограничено движение до 50 км/ч.

 

По думите й в случаите на нарушения се предвиждат санкции както при велосипедите, като актове могат да се издават и по ЕГН, не е задължително човекът да има книжка. Изискването е тротинетките да се движат най-вдясно на пътното платно, предаде bTV.

 

Относно възрастта, Крумова отбеляза, че лицата от 14 до 16 години ще могат да използват тротинетките само по велоалеите, а лицата над 16 години ще могат да се движат и по пътищата с ограничение до 50 км/ч.

 

Разрешената скорост ще бъде до 25км/ч, но все още не е изяснено как ще се осъществява контролът на допустимата скорост.

 

По отношение на това какво е задължителното облекло при карането на тротинетка, Малина Крумова заяви, че трябва да има светлоотразителни елементи върху облеклото и раницата.  Каската на този етап е задължителна, въпреки че срещаме отпор от ползвателите, посочи тя.

 

На въпрос трябва ли да бъдат регистрирани тротинетките, Крумова допълни, че на този етап това се смята за административна тежест и не се изисква.

 

Четете още:  

Коментари ( 0 )