IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
11:51 | 7 октомври 2019
Обновен: 08:25 | 22 април 2024

Варненци не искат мол на мястото на Дупката(Обновена)

Предпочитат многофункционално културно пространство, амфитеатър, площад, парк и други

По материала работи: Борис Проданов
Варненци не искат мол на мястото на Дупката(Обновена)

Варненци не искат мол на мястото на Дупката. Това стана ясно при отчитането на резултатите от проведеното допитване за съдбата на терена в центъра на Варна. Те не желаят също там да има паркинг, жилищни или обществени сгради.

 

Мнението на участвалите в проучването експерти е там да се изгради многофункционален културен център. Повечето от гражданите също са изразили подобни предпочитания, като са поискали да има площадно пространство, парк, амфитеатър, край който да се запазят археологическите разкопки.

 

Целта на проучването бе да се подпомогне общината при взимането на решение.

 

Екипът на „Идея за Варна“ даде пресконференция, на която огласи конкретните резултати от проучването на нагласите за бъдещата функция на терена. В нея участва и главният архитект на общината Виктор Бузев.

 

Главният архитект на Варна Виктор Бузев каза, че идеите от допитването, извършено от екип на „Идея за Варна“, ще бъдат систематизирани до края на годината. Това ще се направи с цел хармонично съчетаване на всички предложения в анкетата в едно общо задание. Срокът е до края на годината.

 

След това ще се обяви и международен конкурс и участниците в него ще дадат предложенията си за окончателната форма на пространството на Дупката в центъра на морската столица. Щастлив съм, че с анкетата направихме първата стъпка за решаване на  проблема с това място, в което има стилово натрупване на 3 епохи. Набрали сме инерция и трябва да я използваме ефективно, каза още арх. Бузев.   

 

Допитването показва също, че и граждани, и експерти отдават голяма важност на пространството на Дупката. В него са участвали 2 859 души и 134 експерти. Всичко това доказва високата ангажираност на хората към проблема, обобщиха организаторите на допитването.

 

Ще припомним, че т. нар. Дупка се появява в края на 80-те години, след като местната власт събаря няколко къщи със статут на паметници на културата с идея на мястото им да бъде построен Търговски дом. В процеса на работа обаче били открити археологически пластове – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които според археолозите са най-старият открит досега участък от укрепителните съоръжения на древната крепост. Подобни останки не са установени на други места в стария град. Пак на същото място са налични и руини от сгради от късната античност – IV - V в., както и от два отводнителни канала и три глинени тръбопровода от същия период.

 

Извън разкопаното пространство, но кореспондиращи с описаните старини, са открити и останки от втора крепостна стена. Според учените тези участъци от двете крепостни стени, запазени в центъра на един съвременен град, са рядко срещано явление в археологическата практика и са отлична предпоставка са превръщането им в туристическа атракция.

 

През 1989 г. комисия към Националния институт за паметници на културата (НИПК) излиза с категорично становище, че разкритите древни останки са уникални както за града, така и в национален мащаб. Препоръката е съхранението им да бъде на място, тъй като преместването им би било пагубно за тях.

 

Тази позиция довела до спиране на проекта за изграждане на Търговския дом. Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват „Античен град Одесос - Варна” е останало като грозна дупка в центъра на града.

 

Ставри Таргов

Снимки Пламен Гутинов

 

 

Коментари

Новини Варна