IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
12:44 | 8 октомври 2019
Обновен: 11:33 | 15 април 2024

С 6,6% се увеличават пенсиите от 1 юли 2020 г.

В проектобюджета за следващата година са заложени и повече средства за личен асистент за хората с увреждания, каза социалният министър Бисер Петков

По материала работи: Слав Велев
С 6,6% се увеличават пенсиите от 1 юли 2020 г.

 

Заложено е увеличение на всички пенсии с 6,6% от 1 юли догодина. Това обяви социалният министър Бисер Петков. Освен повече пари за пенсионерите, в проектобюджета за 2020 година са заложени и повече средства за личен асистент за хората с увреждания, посочи министърът по БНТ.

 

Петков обясни, че все още се обсъжда бюджетът за 2020 година, но засега се предвиждат увеличения за пенсионерите. Той заяви, че вече е ясно, че финансирането за пенсии ще е с ръст от 6,6%.

 

„На този етап е ясно по проекта на бюджета на Министерството на труда и социалната политика, че ще има увеличение по политиката за хора с увреждания", посочи министърът. Промяната произтича от по-високия размер за финансова подкрепа от Закона за хората с увреждания, пише Investor.bg.

 

Бисер Петков заяви, че се работи по проект за достъпна жилищна среда за хората с трайни увреждания. За изграждане на помощни средства в жилищата на хората с увреждания, министерството е заделило 1,7 млн. лева. Постъпили са 55 проекта за изграждане на достъпна жилищна среда за хората с увреждания, които са на обща стойност малко над 2 млн. лева.

 

Социалният министър коментира и темата с вчерашната истерия в няколко училища в Сливен и Ямбол. Там родители масово извеждаха децата си от класните стаи, за да не им бъдат отнети от Агенцията за закрила на детето. Според министъра става въпрос за целенасочена атака срещу системата, която не почива на никакви реални данни. Той отново повтори, че стратегия за детето няма към момента. Проектът на документа от началото на годината е спрян заради силна обществена съпротива.

 

Четете още:  

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна