Почитаме Свети Климент Охридски
Днес имен ден имат всички, чието име значи "милостив"
Публикувана: 25 Nov 2019 | 10:52

На 25 ноември Българската православна църква отдава почит на Свети Климент Охридски. Знае се, че Свети Климент Охридски е роден през 840 г. в Солун, но липсва информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята родина юношата Климент. Св. Климент Охридски - един от учениците на братята Кирил и Методий, е наричан от средновековните византийски автори "пръв епископ, който проповядвал на български език".

 

Тачен е като един от най-значимите автори на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който въвежда кирилицата. Българската православна църква е възприела да празнува неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата смърт – 27 юли, тя чества паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

 

Имен ден имат всички, носещи имената Климент и Климентина. От латински името Климент (латинското clemens) означава милостив. Честит имен ден!

Коментари ( 0 )