IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
08:40 | 26 януари 2020
Обновен: 14:21 | 23 април 2024

Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих

По материала работи: Слав Велев
Бизнесът иска без отпуск за дните в болничен и майчинство

Отмяна на правото на платен годишен отпуск за периоди, в които не се полага труд, предлагат работодателите. Това означава, че ползващите дълго време болничен отпуск и майките няма да могат да трупат дни за отдих, стана ясно по време на пресконференция, на която Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) представи своите приоритети за 2020 г, пише monitor.bg.

 

Те са разпределени в три аспекта - подобряване на бизнес климата, решаване на проблемите в сферата на човешките ресурси и постигане на цялостна реформа в енергетиката. За по-добра икономика работодателите целят изграждане на електронно правителство, битка със сивата икономика и корупцията, отмяна на данъка върху дивидента и намаляване с 5% на данъка върху доходите на едноличните търговци. “В борбата с данъчните измами работодателските организации и държавата нямат разнопосочни интереси”, заяви шефът на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. АОБР предлага и създаването на Национален фонд за реклама, с който български продукти ще имат равноправни условия за представяне на чуждите пазари. Присъединяването ни към т. нар. чакалня на Еврозоната, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също остават приоритети. Според Кирил Домусчиев, шеф на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на АОБР, присъединяването ни към механизма ERM II ще доведе до стабилни финанси и финансова система, а оттам и до по-висок жизнен стандарт.

Коментари

Новини Варна