Ръст на почивките извън активния сезон отчита министърът на туризма
Над 27 млн. нощувки у нас са реализирани за 2019 г.
Публикувана: 13 Feb 2020 | 18:17

Отчита се ръст на почивките в крилата на сезона, които обхващат периодите април - май и септември - октомври. Увеличението е в рамките между 7 и 15 на сто в различните месеци, което показва устойчива тенденция на развитие. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова при откриването на 37-ото издание Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ в София, съобщават от Министерството на туризма.

 

Работим фокусирано върху популяризирането на културно-историческия, балнео и СПА и винено-кулинарния туризъм с разработените тематични дестинации. Продължаваме да надграждаме тези инициативи, като предвиждаме създаването и на дестинации за  религиозен туризъм, каза Ангелкова.

 

2019 г. не беше лека, но въпреки предизвикателствата успяхме да постигнем ръст от 0,4% на чуждестранните  туристически посещения, които надвишават 9,3 млн. през 2019 година, заяви министър  Ангелкова.

 

Нощувките в местата за настаняване с 10 и повече легла у нас през 2019 г. са повече от 27 млн. и нарастват с близо 2%. Над 5,9 на сто е ръстът на българите, които са пренощували в местата за настаняване в цялата страна. Данните са доказателство, че инициативите за насърчаването на вътрешния туризъм, които Министерството на туризма реализира дават резултат и все повече сънародници избират България за почивка и пътувания, коментира още министърът. 

 

Тази година отново фокус в нашата работа ще бъде дигитализацията, заяви министър Ангелкова. Потребителите на мобилни телефони достигат 5,19 млрд., като нарастват с 2,4 на сто спрямо година по-рано, сочат световни анализи, публикувани през януари. Активните потребители на социалните медии са около 3,8 млрд. Изключително важно е да следваме тази световна тенденция и затова предвиждаме съвместно с бизнеса да организираме различни турове на блогъри, влогъри и инфлуенсъри, така че отново да покажем прекрасните места на България, които могат да бъдат посетени, информира министърът.

 

Тази година в Международното изложение „Ваканция и СПА Експо“ се представят над 360  участника от 20 държави – национални туристически организации, туристически фирми, общини, курортни комплекси, хотелиери, авиокомпании, софтуерни компании, съпътстваща туризма индустрия, медии.  За първи път във „Ваканция и СПА Експо“ се включат 40 нови изложители и представители на сектора от Босна и Херцеговина, Кения и Франция.

 

На националния щанд на Министерството на туризма присъстват 22 съизложителя- общини, туристически сдружения, музеи и туристически организации.

Коментари ( 0 )