IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
11:02 | 24 февруари 2020
Обновен: 12:27 | 17 април 2024

Тенденция: Изнасяме домовете си вън от града

1/3 от нашенци живеят в София, Пловдив и Варна

По материала работи: Слав Велев
Тенденция: Изнасяме домовете си вън от града

Статистическият справочник за 2019 г. на НСИ показва, че София, Пловдив и Варна са трите града у нас, в които живее над една трета от населението на страната (35.3%). Успоредно с повишаването на концентрацията на населението в столицата, нивата на замърсяване на въздуха също се покачват. Дишането на замърсен въздух е сред най-рисковите за здравето фактори - това показват данни на Световната здравна организация. В България, всяка година той е и основна причина за възникването на заболявания, които преждевременно отнемат живота на над 8500 души. За сравнение, в същия период от време средно около 700 души загиват в автомобилни катастрофи.

 

Животът далеч от гъсто населената столица, вредните автомобилни газове и високите нива на фини прахови частици се превръща във все по-често предпочитана алтернатива в хода на търсенето на ново жилище. От тази тенденция, която е налице през последните години, е вдъхновена и идеята за създаването на нови мащабни и иновативни проекти на изнесени комплекси извън града. Някои от по-скъпите включват голф игрище, петзвезден хотел, паркови и жилищни зони със семейни и ваканционни имоти. Много хора обаче търсят индивидуални решения и си купуват селски къщи, в които инвестират средства, за да ги пригодят за живеене с удобства. За работещите в града обаче, задължително условие е всеки да има автомобил, с който да се придвижва.

 

dnes.bg

Четете още: Защо се появи проблем с винетките?

Коментари

Новини Варна