IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
15:20 | 22 март 2020
Обновен: 18:33 | 17 април 2024

Текстът за ценовата спекула от Закона за извънредното положение ще отпадне

Радев услужливо забрави да каже, че този текст е по предложение на БСП, изтъкна премиерът Бойко Борисов

По материала работи: Ставри Таргов
Текстът за ценовата спекула от Закона за извънредното положение ще отпадне

Още утре текстът в Закона за извънредното положение за ценовата спекула ще отпадне. Това каза премиерът Бойко Борисов на извънреден брифинг в Министерския съвет във връзка с ветото на президента Румен Радев.

 

„Той (Радев – б.авт.) услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата“, коментира Борисов. Той посочи, че когато депутатите приемаха закона, Дариткова му се обадила да му каже, че БСП ще излязат от залата, ако не се приемат техните предложения за спекулата и „ние ги приехме“, каза премиерът.

 

Той изрази изненадата си от решението на държавния глава. „От неделя до днес сме провели две срещи с президента, една по моя инициатива, другата по негова, с експерти, министри, щаб, секретари, всеки ден му се обаждам и му казвам какво се прави“, изтъкна той.

 

„В президентството всички се съгласихме, че мерките на правителството са най-добрите в Европа. Дават ни за пример като най-навременните, най-бързи, най-точни и затова ги изпълняваме така, по предписания на щаба“, каза Бойко Борисов.

 

Що се отнася до свободата на словото, Борисов посочи, че търси алтернативните мнения, затова е създаден и медицинският съвет. "Искам всеки професор, доктор, който има съвет към правителството, да се чуе, именно за последващите мерки. Не искаме да остане сфера от хора, от специалисти, да не чуем тяхното мнение. Когато са противоречиви, ще ги сравняваме, ще ги събираме, това и направихме.

 

Ще имаме цялата палитра от медицински специалисти, защото в тази ситуация се ръководим единствено и само от мнението на специалистите и експертите и ги прилагаме на секундата“, обясни той.

 

"Защо е нужно със страховете на хората да си правим политически пиар? Нашата задача е единствено и само опазването на здравето и живота на хората. Най-лесното е да освободим веднага резервите на държавата. Тоя резерв никой няма да си го занесе вкъщи, той е на сайта на финансите.

 

Утре може на базата на него да изтеглим и кредити. Нека като видим за колко - за месец-месец и половина, два ли, три ли, тогава вече на засегнатите ще извадим пари, ще сложим - с кредити ли, как ще го ...

 

Искам най-добрите да го измислят как да стане, за да останат парите за пенсионерите, за лекарите и сестрите, лаборантите, които са на първа линия. Тогава чак да видим къде по-точно трябва да подпомогнем", каза той.

 

Дефицит лесно можем да направим. Само ние работим за балансиран бюджет, но можем и да допуснем дефицит, каза още премиерът. Това е най-лесното, всичко това съм го изговорил на президента, казал съм му защо толкова стискаме, обясни той.

 

Според Борисов Румен Радев не предлага алтернативни мерки. По думите му бизнесът също трябва да сподели цената на последствията.

 

Investor.bg

 

 

Президентът наложи вето на част от Закона за извънредното положение(Обновена)

Коментари

Новини Варна