Бързите тестове ще определят кога мерките ще паднат поетапно
Това стана ясно от думите на началника на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски
Публикувана: 27 Mar 2020 | 14:07

Бързите тестове, които ще се правят, ще дадат възможност мерките, предприети заради коронавируса, да се освобождават една по една. Това стана ясно от думите на началника на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски след заседанието на правителството.

 

Той обясни подробно, че има три основни начина за установяване на болните от вируса.

 

Единственият достоверен начин е с PCR, който е бавен, изисква апаратура и квалифициран персонал. Това у нас има възможност при наличния капацитет да се установява за около 30 хил. теста месечно и струва около 930 хил. месечно. 600 хил. такива теста са отделени за България в поръчката на ЕК.

 

Другият метод - флуоресцентен имунохроматографски, е на базата на антиген, като идентифицирането става за около 5 минути с портативен апарат. Разработват се и тестове по подобие на тези за бременност. Поради лесното им изпълнение, ще дадат възможност да се популяризират масово. Могат да се правят до 20 хил. дневно, на месечна база 300 хил., което струва около 10 млн. лв. месечно, обясни Мутафчийски. Вече се прилагат на две места, включително във ВМА, като резултатите се следят внимателно, достоверността е около 70%.

 

Бързите тестове са такива, с които може да се установи колко души са се разболели, без да разберат. Това се предвижда да бъде правено в широки граници, до 40 хил. на ден, което е около 10 млн. лв. на месец.

 

Първият вид е безспорен достоверен резултат, вторият вид открива новозаболели и става много по-бързо, третият тип е важен след втората половина на епидемията, защото ще дадат реалната снимка, която показва колко са придобили имунитет, каза Мутафчийски.

 

Това означава, че здрави лица могат да се върнат да работят и това ще даде основата да се освобождават мерките една по една със съживяването на икономиката. Това ще струва на правителството около 20 млн. месечно, обясни генералът.

 

dnes.bg

 

Нови 12 случая на COVID-19 у нас

 

Коментари ( 0 )