IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
08:24 | 31 март 2019
Обновен: 13:28 | 16 април 2024

Преместихте ли стрелките? Ред е на лятното часово време

На 26 октомври отново сменяме стрелките с час назад

По материала работи: Пламен Янков
Преместихте ли стрелките? Ред е на лятното часово време

Днес, 31 март, в 3.00 ч. след полунощ трябваше да преместим стрелките на часовниците си с час напред. Така преминахме към лятното часово време, което ще продължи до 26 октомври, когато пак ще върнем стрелките на часовниците и ще се пригодим за зимното часово време.


Това ще е последният път, когато местим стрелките. За първи път в България се въвежда лятно часово време през 1979 г., а в Европа това става през 1916 г. Смяната на зимното с лятно часово време е започнала преди 100 години, за да се пести електроенергия и енергоносители, но и да се използва повече светлата част на деня.


Лятното часово време дава възможност да оползотворим по-добре дневната светлина, защото се получава съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище, предаде "Монитор", цитиран от Dnes.bg.

 
В последните години дебатът за местенето на стрелките е на дневен ред и в Европейския парламент (ЕП). Само преди дни евродепутатите подкрепиха предложението на Европейската комисия смяната на часовото време да бъде прекратена, като дадоха време на държавите членки да се синхронизират до 2021 г., а не както комисията първоначално предложи това да стане през 2019-а.


До 1 април 2020 г. страните членки трябва да уведомят Еврокомисията кое време избират - лятното или стандартното, популярно като зимно часово време. ЕК си запазва правото,  ако има проблеми и държавите не са успели да се синхронизират, директивата да бъде отложена или отменена.


Ако дадена страна избере лятното часово време, това означава, че последно ще сменя стрелките през март 2021 г. А ако се избере зимното, означава, че стрелките ще се местят за последно през октомври с.г.


Четете още: Животът ни в интернет, измерен в една минута

 

Коментари

Новини Варна