IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
16:49 | 26 юни 2020
Обновен: 19:28 | 16 април 2024

COVID-19 излезе от огнищата във Варна

Обмислят по-стриктни мерки на регионално ниво

По материала работи: Слав Велев
COVID-19 излезе от огнищата във Варна

Обявените подробности за новите 8 случая на заразени с Covid-19 във Варна будят сериозно притеснение за разпространението на болестта, пише в анализ "Морето.net".

 

Докато 24 от първите 25 случая във Варна бяха на хора, завърнали се от чужбина и с ясна епидемиологична пътека, а случаите от последните десетина дни бяха основно от две огнища, свързани с починалия пастор и с организирано събитие, то обявените днес се оказва, че нямат общо един с друг. Точно заради това новите 8 случая от днес изглеждат много по-притеснителни дори и от 11-те, които се установиха след детски рожден ден във Варна.

 

Фактът, че днешните случаи нямат епидемиологична връзка помежду си, практически означава, че не са резултат от едно огнище, а заразата е на път да започне да се разпространява дифузно.

 

Подобни притеснения, че заразата е излязла извън определени огнища, което не е добро по отношение на разпространението, изрази и д-р Дочка Михайлова - директор на РЗИ-Варна в извънреден брифинг, даден по-рано днес.

 

На него бе съобщено, че двама от новите заразени са посетили две различни дискотеки, а откриването на контактните им лица е невъзможно, поясни д-р Михайлова.

 

Към момента са установени всички 61 лица, които са били в контакт с новозаразените 8 души. Направени са им предписания за карантина. В понеделник предстои да им бъдат направени тестове, уточни д-р Михайлова.

 

Междувременно областният управител на Варна Стоян Пасев помоли гражданите на Варна да спазват стриктно мерките от Министерството на здравеопазването, за да не се наложи да бъдат въведени на локално ниво допълнителни ограничения.

 

"Ако продължи разпространението на covid-19 във Варна в прогресия, може да се наложи на регионално ниво решение за по-стриктни мерки.", заяви областния управител на Варна Стоян Пасев днес по време на брифинг на Областния щаб за борба с COVID - 19

 

По думите му няма данни за хора със симптоматика и заразени от други общини във Варненска област. Всички случаи са само в oбщина Варна.

Коментари

Новини Варна