IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
10:50 | 16 септември 2020
Обновен: 07:38 | 23 март 2024

ВиК - Варна: Няма опасност от безводие

Засушаването през последните години доведе до намаляване на обема на водата в язовирите и реките

По материала работи: Слав Велев
инж. Валентин Вълканов, управител на ВиК - Варна, Снимка: Черно море АРХИВ

Засушаването през последните години доведе до намаляване на обема на водата в язовирите и реките. Проблемът е изключително сериозен по Черноморието и затова се търсят алтернативни източници за водоснабдяване на населените места. За проблемите с водата от месеци алармира и екоминистърът Емил Димитров.

 

За момента няма опасност от безводие във Варна и областта, както се случи в Перник. Това казват от институциите, които са отговорни за осигуряването на питейна вода за над 1 млн. души. На този етап Варна се захранва с вода от язовир "Камчия" и от изворите в Девня. Бургас също се захранва с вода от Камчия, но през последните месеци количеството вода, което се подава към Варна, е драстично по-малко, а за Бургас е повече. Причината е, че Бургас няма алтернативни източници на водоподаване.

 

"Приетият бизнесплан за следващите 5 години ни дава перспектива, в която ние би следвало да взимаме 75-80% от язовир Камчия и около 20-25% от карстовите извори. Към настоящия момент водата, която взимаме, е 50% от Камчия и 50% от Девненските карстови извори и тя е достатъчна към настоящия момент", заяви управителят на ВиК Варна инж. Валентин Вълканов, цитиран от БНТ.

 

Според него сътресенията идват основно за ВиК, защото намаляването на водните количества от язовир Камчия довеждат до това, че дружеството, теглейки вода от карстовите извори на по-висока цена, трябва да плаща по-високи разходи, за да се компенсират тези разлики.

Коментари

Новини Варна