IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 26°
Област Варна
14:24 | 18 март 2018
Обновен: 15:26 | 14 април 2024

Фестивалът Лазаровден събира фолклорни състави в Балчик

Поне трийсетина любителски групи се чакат за празника

По материала работи: Борис Проданов
Фестивалът Лазаровден събира фолклорни състави в Балчик

Петнадесетото издание на фестивала "Лазаровден" ще събере фолклорните състави в община Балчикв края на месец март, съобщават от кметската управа с чието съдействие се организира пролетният празник. Лазарски песни, обреди и обичаи ще оживеят на сцената на народното читалище "Васил Левски", информира секретарят на институцията Елица Стайкова.


Състави от детски градини, пенсионерски клубове и читалища в селищата на общината ще пресъздадат благословии за здраве и берекет, а момичета и възрастни жени ще покажат автентични носии за празника, каза секретарят на читалището. Жури от фолклористи ще определи първенците на фестивала.


Поне трийсетина любителски състава, колкото са излезли на фестивалната сцена миналата пролет, се очаква да се включат в тазгодишното издание на "Лазаровден". Заявки за участие ще се приемат до 23 март, а голямото надпяване и надиграване ще бъде на 31 март, информират организаторите.


БТА

 

Още по темата: В Балчик деца и възрастни ще участват в творческа надпревара за Великден

 

Коментари

Новини Варна