Влагат 1,2 млн. лв. в модернизация на Зоокъта във Варна
Ремонтите ще се правят поетапно и Зоопаркът няма да затваря врати
Публикувана: 9 Jan 2019 | 13:58

1,2 млн. лв. ще бъде вложени в модернизацията на Зоокъта във Варна. Парите са осигурени чрез заем и бяха одобрени на последната сесия на Общинския съвет във Варна. Това съобщи в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов управителят на Зоокъта Иванка Стоянова.

 

Проектите, по които ще върви модернизацията, ще се правят тепърва. Инвестиционните намерения са облагородяване на цялата зона и създаване на условия за полагане на грижи според европейските стандарти за животните и птиците. Това означава промяна на цялостната концепция от миналия век, характерна с асфалт, бетон и фаянсови плочки, и изграждане на местообитания по-близки до естествената среда, посочи Стоянова. Модернизацията включва разширяване на външните пространства за хищниците – лъвове, тигри, вълци и други. Нова по-голяма клетка ще бъде изградена за маймуните.

 

Освен това е предвидено и обновяване на входа на Зоокъта, където ще се изгради павилион за продажба на топли напитки, сувенири, храна за животните и други. Ще бъде създадена също зона за отдих и рекреация.

 

Ще направим всичко възможно ремонтът да тече клетка по клетка, животните да останат тук и да не затваряме дори и временно Зоокъта, който е на площ от 23 декара, увери Стоянова.

 

Тя изнесе данни за интереса към него през 2018 г. През м.г. тук са дошли 166 000 възрастни и деца, с 11 000 повече от 2017 г. Спрямо 2012 г. посетителите са с 40 000 повече. Тук са се родили вече над 100 бебета – носати мечета, маймуни, муфлони, козички…

 

Стоянова напомни, че на територията на Зоопарка не бива да се карат велосипеди, ролери и тротинетки. Това е едно хубаво кътче от природата, на което трябва да се любуваме на спокойствие, добави тя.    

 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (9.01.2019) - Правят голям ремонт на зоокъта във Варна

 

Коментари ( 0 )