IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Област Варна
12:52 | 30 май 2019
Обновен: 15:55 | 28 март 2024

Подсилват кадрово огнеборците за лятото във Варна

За борбата с пожарите ще се разчита и на 3 военни хеликоптера

По материала работи: Пламен Янков
Подсилват  кадрово огнеборците за лятото във Варна

Снимка: Пламен Гутинов
 

През лятото морската столица на България Варна ще може да разчита на 17 души допълнително, които да отговарят за пожарната безопасност и защитата на гражданите. Това заяви пред репортери главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" към МВР (ГДПБЗН), при откриването на реновираната сграда на Центъра за подготовка по пожарна безопасност – Варна.
 

Той сподели, че в момента се провеждат годишните срещи с горските стопанства, на които предстои да бъдат начертани планове за разпределение на силите при възникване на евентуална опасност. По негови думи в най-скоро време Българската армия ще осигури три хеликоптера за справяне с пожарите, един от които ремонтират основно. В момента тече и обучението на пилоти. „Имам уверението, че до това лято те ще бъдат готови“ – категоричен е той.
 

Главен комисар Николов заяви също, че през летния сезон страната ни ще има възможността да участва в механизма на Европейската комисия „rescEU”. „Преди страната се обръщаше към Европейската комисия  с молба за реагиране. Според новия механизъм комисията ще може да взема решение самостоятелно“ - обясни директорът на ГДПБЗН. Той добави, че през настоящата година опасността от горски пожари се е изтеглила на север. По негови думи през миналата година България беше слабо засегната, за разлика от страни като Германия и Швеция.
 

„Адекватни сме технологично. Като служба не разполагаме с летателна техника и заради това разчитаме на тази на военните.  Нормално е, защото не сме от тези големи и богати държави, които могат да си позволят подобно нещо. Дори Испания разчита на военните и на частни фирми“ – каза още директорът на ГДПБЗН.
 

Той спомена, че в момента се обмисля вариант за сключване на договори с частни фирми, които да оказват помощ при гасенето на пожари, като за целта ще бъдат необходими 6 млн. лева.
 

По въпроса за заетостта в пожарната служба Николов заяви, че в момента се обучават 300 души, които в края на годината ще намерят реализация, а до две седмици ще бъде обявен официално конкурс за нови 100 души.
 

Андрей Андреев
 

Още по темата: Реновираха учебния център на пожарникарите

Коментари

Новини Варна