IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Област Варна
11:36 | 8 юли 2019
Обновен: 19:18 | 28 март 2024

Вода с нитрати пият в 10 селища в областта

Микробиологично замърсяване е засечено в курортна местност

По материала работи: Пламен Янков
Вода с нитрати пият в 10 селища в областта

В 10 селища във Варненска област водата от централния тръбопровод е примесена с нитрати над нормата. Това показват анализите на Регионалната здравна инспекция (РЗИ), извършени в периода 15 – 30 юни. Става дума за селищата Николаевка, Изгрев, Генерал Киселово, Кичево, Здравец, Бенковски, Садово, Доброглед, Изворско и Снежина. Кметовете на съответните общини са предупредени да сведат по подходящ начин на вниманието на консуматорите и общопрактикуващите лекари  препоръките на РЗИ – Варна. Когато водата съдържа нитрати повече от 50 мг/л, се препоръчва тя да не се ползва за пиене и приготвяне на храна от бременни, кърмачки, кърмачета, хора със заболявания на храносмилателната система и панкреаса.
 

Направените анализи са показали също отклонения по показателя фосфати в с. Бенковски и обща твърдост и калций в с. Здравец.


Две от пробите са показали колиформи над нормата в с. Китка, община Провадия, и ресторант „Морска звезда“ в местността Фичоза. Във връзка с това РЗИ е издала 2 предписания до ръководителя на ЕТР при „ВиК - Варна“ за предприемане на мерки за привеждане в съответствие на питейната вода в с. Китка и до управителя на „Прибой” ООД, както и за провеждане на учестен мониторинг до стандартен резултат, съобщават още от инспекцията.


Ставри Стефанов
 

 

Коментари

Новини Варна