Дават по 2,82 лв. на килограм за умъртвените прасета в Тутраканци
Там бе открито първото огнище на африканска чума по свинете в страната
Публикувана: 11 Jul 2019 | 16:12

Обезщетението за умъртвените прасета във връзка с африканската чума от 2018 г. възлиза на 2.82 лв. на килограм. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна кметът на село Тутраканци Росен Горанов. В селото все още е в сила забрана за отглеждане на домашни прасета, след като на 31 август и 1 септември миналата година там бяха умъртвени 90 прасета във връзка със заразата на африканската чума по свинете.

 

„Хората бяха обезщетени. Изплатиха им се парите за умъртвените животни. И аз съм в това число – имах две животинки. Точно 30 човека бяха. Няма човек, който да не е обезщетен“, съобщи Росен Горанов. През 2018 г. В село Тутраканци край Варна бе открито първото огнище на африканска чума по свинете в страната. 11 месеца по-късно в селото все още е в сила забрана за отглеждане на домашни свине.

 

„Ние имаме още забрана за гледане на прасета. Значи те минаха, подписахме декларации, че няма да гледаме прасета до второ нареждане. Пък кога ще е това второ нареждане не се знае“, посочи Росен Горанов. Той припомни, че в края на месец август ще се навърши една година от евтаназията на животни в селото, но все още няма информация за това кога ще бъде вдигната забраната за отглеждане на свине.

 

На 12 юли, от 10.00 часа, във Варна ще се проведе Епизоотична комисия във връзка с мерките, които трябва да се предприемат в светлината на новите случаи на африканска чума, констатирани в страната. Ще присъстват представителите на полицията, Регионалната инспекция по околната среда и водите, кметове на общини, ловци и др

Коментари ( 0 )