IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Област Варна
14:36 | 29 октомври 2019
Обновен: 16:54 | 19 април 2024

Земеделци: Няма кой да бере гроздето във Варненско

Въпреки че надникът е 50 лв. сме принудени да търсим желаещи от други общини и от Украйна, оплакват се те

По материала работи: Ставри Таргов
Земеделци: Няма кой да бере гроздето във Варненско

Варненски земеделски производители страдат от липса на работна ръка и подбиване на цените на стоката им от вносни продукти. Това стана ясно на заседание на Областния консултативен съвет по плодове и зеленчуци, домакин на което бе Областният информационен център във Варна.

 

Тазгодишната продукция на десертно грозде е с добро качество, но има трудности с реализацията на пазара. Цената на борсите на вносното от Гърция например, е 1,30 лв. за килограм, докато същото качество при нас е със себестойност 1,80 лв., сподели производител от Аксаково. Проблеми има и при намиране на работници, което налага да се търсят желаещи от други варненски общини, макар че надникът е 50 лева, добави той.

 

Освен от съседни населени места работна ръка се внася и от Украйна. Минималното заплащане на наетите е 800 лева, допълнително им се осигуряват квартира и храна, разказаха местни производители.

 

Проблем пред тях е и нормативната уредба, според която компенсации се полагат само при 100 процента загуба на добива при градушка и пожар.

 

Предварителното планиране на производството е особено полезно при реализацията на продукцията, тъй като договарянето с големите прекупвачи води до по-голяма сигурност за земеделските стопани, стана ясно на срещата.

 

Присъстващите предложиха създаването на сдружения от производители, които да обединяват и защитават интересите им. Така те по-лесно биха пробивали на пазари в условията на все по-свито потребление. Проучването на опита в тази сфера в чужди държави също бе сред обсъжданите теми. Като пример за добра практика бяха дадени кооперативите в Гърция, в които земеделците масово се включват.

 

На заседанието бяха представени и актуални възможности за европейско финансиране за фермерите.

 

Областният консултативен съвет по плодове и зеленчуци е създаден през юни тази година и функционира към Областна дирекция „Земеделие“-Варна. Целта му е да събира и обобщава мненията, проблемите и предложенията за решение на земеделските производители.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна