2 селища във Варненска област минаха на воден режим
Взетите проби от чешмите в Голица и Булаир показват сериозни замърсявания, осигурени са водоноски
Публикувана: 14 Nov 2019 | 11:03
Снимката е илюстративна.

Режим на водата е въведен в селата Голица и Булаир, съобщават от Регионалната здравна инспекция(РЗИ) във Варна.

 

Причината - настъпилото засушаване и намаляване на нивото на водоемите. Осигурено е алтернативно водоснабдяване с водоноски за битови и хигиенни нужди.

 

Пробите от централния тръбопровод на с. Голица, взети в периода 16 - 31 октомври, показват сериозни отклонения по показателите за колиформи, ешерихия коли и ентерококи, а в с. Булаир – за колиформи.

 

Във връзка с това РЗИ – Варна, препоръчва водата от централната водоснабдителна система в Голица и Булаир да не се ползва за пиене и приготвяне на храна до възстановяване на качеството й.

 

Издадено е предписание до ръководителя на ЕТР при „ВиК-Варна” за отстраняване на несъответствията по изследваните показатели на питейната вода и за осъществяване на учестен контрол на процеса на дезинфекция на питейната вода в Голица и Булаир.

 

Инспектори от РЗИ – Варна, извършва насочени проверки, придружени с пробонабиране в района на режимно водоснабдяване.

 

Информирани са кметовете на населените места и директорите на детските заведения - дадени са предписания за ползване на бутилирана вода в детски градини, училищата, заведенията за приготвяне на храна и други за осигуряване на достатъчно съдове за резервна вода, за извършване на редовна дезинфекция на съдовете, на диспенсърите за топла/студена вода и на цистерните за съхранение на вода, съобщават още от Здравната инспекция.

 

Ставри Таргов

 

Коментари ( 0 )