IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Общество
14:06 | 19 ноември 2015
Обновен: 23:12 | 26 април 2024

64% от бременните във Варна пушат

Почти всяка втора кърмачка пали цигара, всяка трета пие

По материала работи: Ставри Таргов
 64% от бременните във Варна пушат

64% от бременните от рисковите групи във Варна пушат. 44% от кърмачките палят цигари, а 35% - пият. Това показват резултатите от проучване, проведено във Варна в периода юли – октомври т.г. сред 306 жени от уязвими групи – многодетни и самотни родители, майки на деца с увреждания, безработни, здравнонеосигурени, на социални помощи и други. Причините са ниска култура, недобра промоция на здравословния начин на живот и народопсихологията. Това съобщи на пресконференция днес Даниела Колева, член на управителния съвет на алианса на акушерките в България. Поводът бе стартирането на пилотна инициатива във Варна за насърчаване на здравословното хранене на бременни и кърмещи жени. Проектът е на Европейската комисия и главна дирекция „Здравеопазване и безопасност на храните“ и се осъществява в общо 5 градове в света, след които Манчестър, Великобритания, Мурсия, Испания, Прага, Чехия... По процент на пушещи и пиещи бременни и кърмачки сме на челно място, отбеляза Колева. Тя добави, че проучването във Варна, което е част от проекта, е вървяло трудно – 44% от бременните и 39% от родилките не са пожелали дори да си кажат теглото или да се претеглят въпреки че условия за това не са липсвали. На въпроса дали осъществяват физическа активност чрез водни спортове и джогинг от анкетираните е отчетена 0% активност. Жените са посочили, че за тях движението са само разходки и домакинстване.
Основната цел на инициативата е чрез промоция на здравето да създадем основа за промяна на хранителния режим, подчерта Даниела Колева.
Варна получи покана за включване в проекта през юли 2014 г., а през април 2015 г. бе подписано споразумение с общината, каза д-р Лидия Маринова, представител на Общинския съвет. В него ще бъдат включени общо 500 бременни и кърмачки от рискови групи. Те ще бъдат много добре информирани за проблемите, свързани с недохранването, наднорменото тегло, затлъстяването и здравословното хранене, посочи д-р Маринова. Като цяло проучванията показват, че българинът яде много мазно, солено и сладко и все по-малко плодове, зеленчуци и риба. Освен това на “мода“ излезе бързото хранене, все повече се консумират и продукти с консерванти, което е изключително вредно. Затова всяка промяна в посока на здравословното хранене е добре дошла хората, обобщи д-р Лидия Маринова.   
Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна