IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
12:33 | 19 април 2016
Обновен: 03:20 | 17 април 2024

Мебелно производство е първата специалност, по която ученици ще се обучават чрез работа

Дуалната система се въвежда пилотно в ПГГСД „Николай Хайтов“ от новата учебна година

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Полина Петрова

Мебелно производство ще бъде първата специалност, по която ще бъде въведена тестово дуалната система за обучение във Варна. Обучението чрез работа ще изпробват първо единадесетокласниците от Професионалната гимназия по горско стопанство и дървообработване (ПГГСД) „Николай Хайтов“.

„Децата с огромно нетърпение и ентусиазъм очакват тази нова форма на обучение. За тях е предизвикателство да работят в реална производствена среда, тъй като досега не са имали такава възможност. Непрекъснато разговаряме за това и смятам, че те имат реална представа какво предстои. В момента водим преговори с 4 фирми в сферата на мебелното производство, имаме постигнати договорки, тъй като новата учебна година вече чука на вратата. Работодателите откликват на нашата заявка за тази форма на обучение. За тях също е добра възможност да си подготвят кадри, които да стажуват при тях в продължение на 2 години и след това да са обучени точно за конкретната фирма и производство“, каза за „Черно море“ класният ръководител на учениците, които ще изпробват дуалното обучение в специалност „Мебелно производство и дървообработване“ инж. Петя Йорданова.

 

 

„Заплащането ще бъде осигурено съвместно от работодателите и община Варна. Важно е не само родителите, но и самите млади хора да са информирани и да бъдат наясно, че след като навършат 16 години вече могат да работят и да учат едновременно и да си осигуряват средства. Могат да бъдат мотивирани и с това, че ще имат възможност да натрупат практически умения по време на своето учене“ – коментира и Светла Стоянова – психолог и кариерен консултант в община Варна, дирекция „Образование и младежки дейности“.

Във връзка с предстоящото въвеждане на дуалното обучение учители от ПГГСД „Николай Хайтов“  са направили посещение в Италия и са почерпили от опита на своите колеги на Апенините. „В момента изготвяме конкретния учебен план. Младежите няма да бъдат ощетени от гледна точка на теоретичното си обучение, а часовете по учебна практика реално ще бъдат на място във фирмите, с които се договорим. Смятаме в 11 клас да имат два дни учебна практика в реална производствена среда, а три дни да са на училище“ – обясни инж. Петя Йорданова.

Коментари

Новини Варна