IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
16:04 | 22 февруари 2017
Обновен: 15:15 | 18 април 2024

Гимназисти се подредиха в огромно сърце за Световния ден на розовата фланелка

Учениците от ПГГСД „Николай Хайтов“ се хванаха на хоро в двора на училището

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов

Гимназисти се подредиха във формата на огромно сърце в училищния двор. Инициативата на ПГГСД „Николай Хайтов“ е по повод световния ден на розовата фланелка. За трети пореден път гимназията се включва в проявите, които обединяват стотици училища по света с цел да кажат „не“ на агресията и тормоза. 

 


 

Младежи от училищния съвет бяха изработили розови гривнички с надпис „Не на тормоза“, които поставиха на всички присъстващи.  


Проявите в гимназията по горското стопанство и дървообработване завършиха с българско хоро, на което се хванаха ученици от различни класове. „Освен че е символ на всичко родно, хорото учи също на взаимно разбирателство и подкрепа“, коментира пред медийна група „Черно море“ коментира Мая Рогашка, психолог в ПГГСД „Николай Хайтов“.  

 


„Въпреки че нашите ученици като цяло са толерантни, в ежедневието често ставаме свидетели на агресия и различни форми на тормоз. Наша отговорност и наша основно задача е да възпитаваме децата в добронамереност и толерантност“ – допълни тя. 


Мая Рогашка разкри, че добрите инициативи в гимназията често са по идея на децата, а учителите просто ги подкрепят за да ги реализират. 


„Целта ни в световния ден на розовата фланелка беше да съберем всички деца на едно място, за да покажем, че може да има разбирателство между момчета и момичета от различни класове, от различни етнически групи и с различни възможности“ – отбеляза Илиян Дочков, старши учител по биология в ПГГСД „Николай Хайтов“. 

 


 

Йоана и Георги са двама от гимназистите, които за първи път се включиха в проявите, с които по цял свят за поредна година се казва не на тормоза в училище. „Смятам, че като хора можем да се разберем един друг и да преодолеем всичко с разговор“, уверена е Йоана. „Доста често ставаме свидетели на тормоз, не само в училище, а и навсякъде – сбивания, псувни, скандали. Трябва да проявяваме повече самоконтрол“ – смята Георги.


Световният ден на борбата с тормоза в училище се отбелязва от 2008 г. в последната сряда на февруари. Познат е още като Денят на розовата фланелка. Идеята възниква година преди това в Канада като протест срещу инцидент. Проявата се организира от двама ученици в подкрепа на тормозения техен приятел. За първи път България се включва в инициативата през 2012 г.

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 


 


 


 



 

 

Четете още Децата от ЦДГ Карамфилче във Варна казаха НЕ на агресията

Коментари

Новини Варна