Учебната година по "Час по правосъдие" завърши със симулиран процес по гражданско дело
15 тийнейджъри влязоха в ролята на съдии, ищец и ответник
Публикувана: 28 Apr 2017 | 15:56

Ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" пресъздадоха симулиран процес по гражданско дело с предмет - иск за развод и родителски права, с ментори - съдия Диана Стоянова и младши съдия Неделина Маринова от Окръжен съд - Варна.

 

15 тийнейджъри влязоха в ролята на съдии, ищец и ответник с техните процесуални представители - адвокати, даваха показания като свидетели и вещи лица. По време на симулацията беше пресъздадено и изслушване на непълнолетно лице в "Синя стая", специално създадена за щадящо изслушване - социален работник се срещна с детето, за което се води спор за родителски права, за да направи оценка за неговите потребности и родителския капацитет, след което даде становище в съдебна зала.

 

Казусът за симулирания процес бе подготвен от магистратите по реално гражданско дело, но съдебният акт бе изготвен от учениците, облекли тоги и влезли в ролята на съдебен състав, с помощта на младши съдия Маринова. Младите съдии предоставиха родителски права по отношение на детето в полза на майката, определиха разширен режим на личен контакт на бащата и го осъдиха да плаща месечна издръжка в размер на 500 лева.

 

Съдът предостави семейното жилище на майката, тъй като тя ще упражнява родителските права, като определи наем от 200 лева в полза на бащата.

 

Всички участници получиха удостоверения за участие в проекта "Час по правосъдие" на Окръжен съд - Варна и Регионалното управление по образованието, Конституция на България и Конвенцията за защита правата на детето. Със симулирания процес с участието на ученици от ПГГСД "Н. Хайтов" завърши учебната 2016-2017 година по проект "Час по правосъдие".

Черно море

Коментари ( 0 )