IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
11:42 | 10 май 2017
Обновен: 01:46 | 26 март 2024

Повишават правната култура на студентите във Варна

Това предвижва споразумение между ТУ – Варна и съдебните институции в града

По материала работи: Борис Проданов
Повишават правната култура на студентите във Варна

Административните ръководители на Районен съд – Варна, Ерна Якова - Павлова и на Окръжния съд в града Марин Маринов подписаха с ректора на Техническия университет проф. д-р инж. Росен Василев двустранни договори за сътрудничество. 

 

Целта на партньорството, визиращо следващия 5-годишен период, е да бъдат предприети съвместни дейности и инициативи за разширяване на правната култура и надграждане на правни познания у студентите, изучаващи различни технически специалности.

 

„От години работим за повишаване на правната култура на подрастващите и студентите. Това ни дава възможността да имаме обратната връзка от едни т.нар. външни наблюдатели върху работата на институциите, които представляваме“, заяви по време на церемонията председателят на Районния съд Ерна Якова.

 

„Това е поредната крачка по популяризиране и разширяване на дейността на съда в насока информираност на младите хора как реално работят институциите. Идеята е съвместната дейност да подобри не само услугите, но и образованието“, каза съдия Маринов.

 

Ректорът на ТУ – Варна, уточни, че с подписването на това споразумение университетът всъщност официализира една дейност, която се осъществява от години със съдебните институции. Инж. Василев счита, че студентите действително имат нужда от допълнително запознанство със съдебната система.

 

 

Параметрите на договорите за сътрудничество между двете съдилища и университета предвиждат и провеждането на съвместни научни прояви като конференции, проекти, кръгли маси, с цел установяване на адекватна връзка между теория, практика и актуални  правни въпроси.

 

Мариана Стойкова

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна