IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Общество
19:43 | 21 януари 2018
Обновен: 18:53 | 27 март 2024

И във Вълчи дол веселие съпроводи Бабинден

Вижте снимки от празника

По материала работи: Юлиян Атанасов
И във Вълчи дол веселие съпроводи Бабинден

По традиция, на 21 януари /по стар стил/ жените от община Вълчи дол отбелязват Бабинден - един от големите народни женски празници, посветен на "бабите" - жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали.

 

Във всяко от 22-те населени места от общината имаше празненства, които преминаха под знака на веселието, шегите и закачките, а по-възрастните жени изпълниха различни обичаи, като „къпане” на акушерката и „прекадяване” на младите моми и невести, с което запазват народните традиции и обичаи, и ги предават от поколение на поколение.

 

По случай Бабинден, кметът на общината – Георги Тронков бе гост на празниците в селата Генрал Киселово, Есеница и Щипско. В последния работен ден преди празника, кметът и неговия екип, в знак на уважение, бяха посетени от жените от пенсионерски клуб „Прогрес” и Женска певческа група „Теменуга”, които почерпиха по случай празника си и пожелаха успешна и ползотворна работа на общинската администрация.

 

От 1951 година 21-ви януари е обявен за ден на родилната помощ и на този ден празнуват всички лекари и акушери.

 

Четете още: На Бабинден във варненското село Тополи винаги е цветно (СНИМКИ)

 

Коментари

Новини Варна