IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
13:46 | 11 септември 2018
Обновен: 15:24 | 20 април 2024

Проф.Методиев: Съвременният терорист е умен и богат, може да ви е съсед

Как тероризмът промени света и съвременния начин на живот?

По материала работи: Слав Велев
Проф.Методиев: Съвременният терорист е умен и богат, може да ви е съсед

Проблемът с тероризма не е решен и няма да бъде решен в близко бъдеще – каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов, проф. д-р Красимир Методиев - почетен консул на Израел в България и организатор на Международния семинар по контратероризъм у нас. Специалистът гостува в студиото по повод 17-та годишнина от атентата на 11 септември 2001 г.

 

„Над 3000 жертви и над 6000 ранени след този атентат. Това е най-големият терористичен акт по мащаби в историята на човечеството. Но той не поставя началото на тероризма в света, отбеляза професорът. Има данни на заразени с холера още по времето на усвояването на американския континент, които са били „подарявани“ на индианците. Заразени с чума животни са били хвърляни през крепостните стени в цяла Европа. Данните за използване на начини за всяване на страх не са от вчера. Няма да свършат и утре. Трябва да имаме добра организация и готовност да посрещнем такива събития. Ежедневно сме свидетели на подобни случаи.

 

Учудвам се на тази криво разбрана самарянщина, на която са подложени медиите в Западна Европа.

 

Когато се случи нещо такова, първото, което се прави е да се обяви „Това не е терористичен акт“. Ами какво е? Това е груба грешка, която приспива бдителността на населението. И преди събитията на летището в Бургас*, а и сега, ние сме в едно състояние на безтегловност. Мислим си, че всичко около нас е спокойно и добре подредено – допълни Проф.Методиев.

 

По негови думи, терористите днес са организации, които искат да насаждат страх, безредици и радикален ислям в демократичния свят. Организации като „Ал кайда“, „Хисбулла“, „Ислямски братя“, ИД създават тежки проблеми в редица територии по света. „За съжаление Европа не е изолирана. Обградени сме с територии, от които навлиза бежанския поток. А с него влизат и терористи. „Спящите клетки“ са подготвени терористи, които проникват заедно с бежанската вълна. Това са високо интелектуално подготвени с финансови средства.

 

Терорист може да стане ваш съсед. Може да си пие кафето с вас и да се  държи нормално.

 

Но той е подготвен за действия. След 2,3, дори след 4 години, когато му се даде сигнал, тази „спяща клетка“ се събужда, активира се и започва да действа.

 

Това не може да бъде спряно. Ние винаги ще сме с едни гърди назад след съвременния тероризъм. Ние не знаем какво подготвят. Ние можем да действаме когато настъпи събитието. Това, което се случи в Бургас, на нас бе много силно мигаща сигнална лампа какво трябва да направим. Тогава ние с Медицинския университет във Варна и посолството на Израел създадохме организация за ежегодни  уъркшопи по контратероризъм, в които привлякохме едни от най-големите експерти в света.

 

Варна в момента е най-подготвеният град за отговор на евентуални терористични атаки. Имаме система на готовност, далеч над националното ниво – отбеляза специалистът.

 

По думи на проф.Методиев има много случаи на подготвени терористични актове в Европа (Франция, Германия), които са предотвратени. Само във Франция за последната една година френските служби са предотвратили над 100 подготвени акта.

 

„Проблемът с тероризма не е решен и се опасявам, че няма да бъде решен в близко бъдеще. Освен ако не се намери общо политическо решение на световно ниво. Спомнете си  Либия при Кадафи. Този човек беше вреден за обществото си, но с политиката, която правеше, той не допускаше нито бежански вълни, нито терористични актове. Давам го като пример. В момента Йемен е държавата, в която най-често се подготвят терористичните групи. Там има специални лагери за подготовка на терористи. Там няма силна власт и контрол.  Никоя държава не е застрахована. Например Исландия, в която бях наскоро – спокойна пасторална държава. Терористите обаче могат да реализират намеренията си и там. Ние сме демократично общество, но прекалената свобода води дотам, че хора с радикални идеи и намерения доста по-лесно могат да ги реализират“ – добави още почетният консул на Израел в България.

Ели Маринова

--

*Терористичният акт на летище „Бургас“ е бомбен атентат срещу автобус с израелски туристи станал на 18 юли 2012 г. в 17:23 часа местно време, при което загиват 7 души и 35 са ранени.

 

Да отидат в чужбина и да си намерят работа мечтаят сираци във Варна

Коментари

Новини Варна