Лекари от МБАЛ “Света Анна” спасиха млада жена и бебето й
Наложило се е събирането на мултидисциплинарния екип от специалисти
Публикувана: 18 Mar 2019 | 13:19

Лекари от МБАЛ „Света Анна – Варна“ спасиха млада жена в напреднала бременност и направиха възможно раждането на бебето й – живо и здраво, въпреки непостигнатата пълна зрялост и тежкото общо състояние на майката.

 

В екипа, дарил с най-голямото щастие – майчинството, 30-годишната Димка от Лудогорието се включиха началникът на „Родилно“ на варненския „Пирогов“ д-р Милко Папазов, началникът на отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Валентин Власаков и шефовете на клиниката по гинекология проф. д-р Явор Корновски и на отделението по гастроентерология д-р Нестор Мерджанов.

 

Събирането на мултидисциплинарния екип се оказа неотложно миналата седмица, след като бременната в 34-та гестационна седмица жена потърси помощ в МБАЛ „Света Анна – Варна“ в тежко състояние и в реална заплаха за живота, включително – и на бебето.

 

Медиците от болницата установиха, че 30-годишната Димка освен в напреднала бременност, е с неалкохолна чернодробна цироза, диабет и асцит (наличие на сериозно количество течност в стомаха). Тежката и сложна клинична картина се оказа причина жената да бъде лекувана консервативно в няколко лечебни заведения.

 

Състоянието й междувременно се усложнило и тя бе приета в МБАЛ „Света Анна – Варна“, изпълнена с отчаяние и страх, че няма да прегърне първата си рожба, чакана три години и предшествана от две загубени бебета.

 

Специалистите от спешната болница на Североизточна България взеха решение да пристъпят към радикални мерки, за да спасят живота и здравето както на майката, така и на бебето.

 

В резултат на серия интервенции от корема на младата жена бяха източени литри течност, а бебето бе извадено и поставено в кувьоз и под наблюдение на специалистите в отделението по неонатология в болницата.

 

30-годишната Димка бе изписана преди края на работната седмица, а малкият й син Васил остава под наблюдение в отделението по неонатология, докато достигне тегло, безопасно за изписване и отглеждане в домашна обстановка.
 

Черно море

 

Още от: Общество

Коментари ( 0 )