Варненският окръжен съд в поредни срещи със студенти от Икономическия университет
Интерес сред бъдещите висшисти предизвикаха темите за неизбежната отбрана и последните промени в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие
Публикувана: 20 Mar 2019 | 12:25

 

На колко съдебни инстанции подлежат на контрол наказателните дела, какво представлява съкратеното съдебно следствие, как се определят наказанията – това бяха част от въпросите, които бяха засегнати по време на срещите на наказателните съдии Стоян Попов и Асен Попов от Варненския окръжен съд със студенти от Икономически университет - Варна. 

 

Срещите са част от програмата на проекта „Младите и правосъдието“, по който работят съвместно Окръжен съд – Варна и катедра „Правни науки“. Целта е първокурсниците от всички специалности да бъдат подкрепени в  обучението си и да съберат информация за практическото приложение на правото. Срещите се провеждат предимно в часовете за лекции по „Основи на правото“ на студентите от първи курс. 

 

Интерес сред бъдещите висшисти предизвикаха темите за неизбежната отбрана и последните промени в Наказателния кодекс във връзка с домашното насилие. Магистратите разясниха разликата между кражба и грабеж, както и какво представлява квалификацията за извършване на престъпление в условията на рецидив.

 

С конкретни казуси и случаи от своята практика магистратите успяха да представят пред младите хора тезата, че съдът винаги гарантира правото на справедлив процес и обясниха в детайли етапите при едно наказателно производство.

 

До края на март предстои още една среща с наказателен съдия Светла Даскалова, а през април са предвидени още 3 срещи със съдии, които ще запознаят студентите с вещното, търговското и облигационното право.

 

Коментари ( 0 )