Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна
За скрининга не е необходимо направление
Публикувана: 24 Jun 2019 | 11:36

През тази седмица за втори път през 2019 г. във варненския Тубдиспансер ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза. За тях не са необходими направления. Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването. По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората в риск се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
 

По време на проведената през март 2019 г. кампания  за туберкулоза във Варна са анкетирани 88 души, като заболяването е открито при двама от тях. Пациентите са настанени в стационара на Тубдиспансера. В момента хората, които се лекуват, там са общо 13, обобщи доц. Ганчев.
 

Инициативата „Седмица на отворените врати“ се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи. По време на проведените за периода 2009 г. – 2018 г. кампании общо в страната са анкетирани за туберкулоза 114 730 души, открити и насочени за лечение са 1 242 души с туберкулоза, открити с латентна туберкулозна инфекция и обхванати с химиопрофилактика са 4 351 души, съобщават от Министерството на здравеопазването.


Ставри Стефанов
 

Коментари ( 0 )