IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
13:58 | 21 март 2016
Обновен: 03:51 | 25 април 2024

Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна

Скринингът е по повод Световния ден за борба с жълтата гостенка

По материала работи: Ставри Таргов
Преглеждат безплатно за туберкулоза във Варна

Безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат  до края на седмицата в Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна.  Поводът е Световният ден за борба с жълтата гостенка 24 март.
Дните на отворените врати са по инициатива на Министерството на здравеопазването(МЗ).
За прегледите не е необходимо медицинско направление от общопрактикуващия лекар. Тубдиспансерът във Варна се намира на ул. „Мануш войвода“ 11А.
Световната здравна организация отправи призив към всички правителства и гражданското общество за развитие на диалога и сътрудничеството и за обединяване на усилията за поставяне на край на епидемията от туберкулоза. Затова и тазгодишният надслов на кампанията е „Обединени в борбата срещу туберкулозата“.

Дните на Отворени врати са ежегодна проява, доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.
По време на проведените за периода 2009  - 2015 г. кампании са прегледани общо 78 286 души.  При 876 от тях е открита туберкулоза и те са насочени за лечение. Други 2 989 души са диагностицирани с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика, съобщиха от МЗ.

Ставри Таргов

 

Коментари

Новини Варна