IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
16:16 | 14 август 2019
Обновен: 17:25 | 21 март 2024

14-годишна се удави при „червен флаг“ във Варна

Масово не се спазва сигнализацията по морето, алармираха експерти и отново призоваха за плажна полиция

По материала работи: Борис Проданов
ДИРОН РЪСОВСКИ (НА ПРЕДЕН ПЛАН) и Д-Р ИВАН ИВАНОВ разкриха с какви проблеми се сблъскват водните спасители по варненските плажове пред репортера на тв „Черно море“ Елена Кирова.

14-годишна от кв. „ Владиславово“ се удави вчера следобед край Централния плаж във Варна. С група свои приятели момичето влязло в морето при червен флаг, който забранява къпането. Тийнейджърите отишли на плаж, без да ги придружава възрастен, въпреки сигнализацията решили да поплуват. Заради вълните започнали да се давят, спасителите направили всичко по силите си да ги извадят, но момичето нямало късмет.

 

Телцето на загиналата е намерено днес минути преди 11 ч. в района на Рибарския плаж – на около половин километър на север от мястото, където стана трагичният инцидент. В търсенето освен водолази от РДПБЗН – Варна, се включи и екип от подводни специалисти от състава на формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби – Военноморски сили (ВМС), дислоцирани в Пункт за базиране – Варна. Обследван бе районът на Централния плаж в дълбочина до 50 м от бреговата черта. След локализиране на тялото двама военни водолази го изваждат на брега съвместно със спасител. Екипът беше в състав: 16 военнослужещи, от които 15 водолази от аварийно-спасителния отряд и Центъра за подготовка на водолази и бордни спасители, 1 водолазен лекар от състава на военното формирование 28 580 – Варна, и цивилен служител психолог.

 

„Във вторник късно следобед получихме сигнал за бедстващи деца на Централния плаж. Спасителите успяха да извадят няколко от тях, но за съжаление едно останало във водата – именно загиналото момиче. Тялото му изплава на Първа буна. Във вторник имаше много високи вълни – за първи път тази година. Плажът беше пълен с хора, много от тях бяха във водата, защото не спазват флаговата сигнализация и указанията на спасителите“, разкри подробности по инцидента Дирон Ръсовски, управител на фирмата, осигуряваща спасителите.

 

„Играем си на стражари и апаши с плажуващите. По-възпитаните излизат, други директно им казват да си гледат работата. Така сами поставят живота си в риск, пречейки и на нашата работа“, добави той.

 

Дирон Ръсовски посочи, че във вторник през целия ден бил вдигнат червен флаг именно заради вълните. От сутринта е имало инциденти, но без пострадали. Някои дори се наложило да бъдат вадени от морето, за което после подали жалби.

 

„По-добре така да стоят нещата отколкото да стават фатални инциденти. Във вторник освен давещите се деца е имало и възрастни във водата, а в същия момент на съседен пост са спасявани и други хора.

 

„Нашите спасители не са Батмани и Супермени. Хванати за ръка във верига направиха каквото могат за хората. На следващия ден и водолазите, които имат специална екипировка, действаха така. Сам човек във водата при това време не може да удържи напора на вълните “, изтъкна Ръсовски.

 

„Правилата са, за да се спазват. Като минаваш на червено, може няколко пъти да ти се размине, но в един момент ще пострадаш“, убеден е той, припомняйки смисъла на червения флаг, забраняващ влизането в морето.

 

И обясни нежеланието на плажуващите да спазват сигнализацията с липсата на санкции. Няма и контролни органи, които да ги наложат.

 

„Отидохме на място след сигнал във вторник в около 16,10 ч. Извадените деца почти нямаха нужда от допълнителна помощ. Момичето най-вероятно е попаднало в дънна яма или морето го е „дръпнало“ навътре. От няколко дни времето е такова. Навсякъде имаше инциденти, но за съжаление тук загубихме човешки живот“, коментира и д-р Иван Иванов, управител на ДКЦ I "Св. Клементина" – лечебното заведение, което обезпечава медицинската помощ на плажовете в община Варна.

 

„Трябва да се спазват правилата и сигнализацията по плажовете. Във вторник имахме инцидент с навехнат глезен и за няколко плажуващи, „дръпнати“ от спасителите. Нито един нямаше нужда да се откара в здравно заведение“, добави още д-р Иванов.

 

„След Илинден всяка година морето се „обръща“, вдигат се вълни. Така е по нашето Черноморие и в района, който обслужваме. Във вторник сутринта проведохме разговори с главните спасители по курортите и във Варна, подсигурихме още 2 допълнителни екипа – имаше притеснение от времето и поради факта, че хората не спират да се къпят. В този период има масови давения, затова бяхме подготвени с повече екипи“, посочи д-р Иванов.

 

„При това вълнение, ако спасителите не бяха направили верига във водата, резултатите щяха да бъдат още по-трагични. Рискът беше много голям, затова апелирам никой да не рискува живота си. Въвеждането на плажна полиция и санкции ще намали нещастните случаи“, убеден е той и не скри, че се надява медиите освен температурата на морската вода и въздуха да посочват вълнението и флаговете по плажовете.

 

„Имали сме случаи по няколко часа да гледаме деца. Родителите ги няма, понякога идват след полицията“.

 

И Дирон Ръсовски, и д-р Иванов апелираха плажуващите да спазват сигнализацията. И да не правят неща, които не отговарят на възможностите им.

 

Спасителите работят от 8 до 18 ч. на охраняемите плажове.

 

Елена Кирова

Борис Проданов

 

Още по темата: Откриха в морето край Варна 14-годишното момиче (ОБНОВЕНА)

Коментари

Новини Варна