Цветни хвърчила изпъстриха небето над "Аспарухово" (СНИМКИ)
Днес и утре малки и големи могат да се радват на цветната феерия по време на превърналия се вече в традиция - “Фестивал на хвърчилата“
Публикувана: 17 Aug 2019 | 14:50

За поредна година огромни цветни хвърчила изпъстриха небето над Аспаруховския плаж. Днес и утре малки и големи могат да се радват на цветната феерия по време на превърналия се вече в традиция “Фестивал на хвърчилата“.  Той се провежда през третия уикенд на август, когато градът привлича многобройни гости от страната и чужбина, а организатор на събитието е Клуб „Асто – Въздушни чудеса“ с подкрепата на Община Варна чрез фонд “Култура“. 

 

Облачното време не изплаши ентусиастите, зарадваха се на лекия ветрец, който създава отлични условия за летене.

 

 

 

 

 

Фестивал на хвърчилата – Варна е едно от емблематичните събития в морската столица, което привлича стотици жители и гости на града в разгара на лятото. С всяка изминала година фестивалът се разраства и става все по-атрактивен и успешен, а със своя международен характер това новаторско и атрактивно културно събитие допринася за изграждането на специфичния облик на града. Тази година фестивалът отбелязва седмата си годишнина, като двата фестивални дни във Варна (17 и 18 август, плаж Аспарухово) ще бъдат последвани от демонстрации на хвърчила в Приморско (21 -22 август, плаж Приморско) и Синеморец (24 – 25 август, плаж Велека). По този начин фестивалът ще обхване три различни локации на българското Черноморие и ще продължи цели 9 дни.

 

 

 

 

Основен акцент на фестивала са демонстрациите на международните кайт клубове, които представят своите уникални модели хвърчила, често достигащи впечатляващи размери, състезанията с управляеми модели хвърчила и детските работилници, където малчуганите изявяват  талантите си и се забавляват. От 10.00 до 17.00 ч. през обявените фестивални дни професионалните клубове на участниците ще показват най-новите си творения, включително атрактивните за децата обемни модели на различни животни – мече, тигър, октопод, калинки и много други. Очакваме да станем свидетели и на майсторско управление на спортни хвърчила – това са модели за напреднали, които летят много бързо и описват сложни фигури в небето. Парадът ще бъде съпътстван от приятна музика и други забавления за малки и големи.

 

 

Тази година  в събитието ще се включат демонстратори и майстори на хвърчилата от пет държави – България, Турция, Хърватия, Естония и Украйна. 

 

Снимки: Facebook

Коментари ( 0 )