IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 25°
Общество
14:54 | 19 септември 2019
Обновен: 17:17 | 21 март 2024

Младен Маринов: Ще бъдат обновени още 31 сгради на пожарни в страната

Официално откриха реновираната пожарна в кв. „Аспарухово“

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

С прерязване на лента официално бе открита реновираната пожарна в кв. „Аспарухово“. В присъствието на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, главния секретар на МВР, директора на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов и областния управител Стоян Пасев бе припомнена историята на звеното. Открито в малката сграда на бивше кино на 1 май 1968 г, то е разполагало само с една пожарна кола. Личният състав е участвал във всички ремонтни дейности през годините, но сериозна реновация не е правена до 2012 г. Дотогава сградата не е била собственост на МВР. Едва от тази година започва проектиране и в началото на 2013 г. започва изграждането на нова сграда. През 2018 г. започва вторият етап по строежа и по европейска програма, година по-късно модерната сграда със съвременно оборудване е факт.

Днес звеното има 3 пожарни коли, в него работят 29 служители, които реагират на сигнали за пожар в Аспарухово, Белослав и Аврен. Освен за гористи и земеделски площи, тези пожарникари се грижат за опазване на живота на 45 000 души население. Комисар Тихомир Тотев, началник на регионална дирекция „ПБЗН“ благодари за финансирането, за извършването на ремонта, както и за бързото придвижване на документацията от страна на кмета Иван Портних и областния управител Стоян Пасев. Към  колегите си се обърна с призив да се отнасят като добри стопани към новата сграда, за да им служи дълго.

„Не сме допуснали нито една жертва на пожар и това е доказателство за професионализма на тази служба, каза от своя страна областният управител Стоян Пасев. Дай боже всеки град да има шанса да разполага с такава съвременна техника за гасене на пожар и такива сгради“.

31 сгради на пожарни ще бъдат обновени в страната  до края на управленския период, каза Министър Маринов, който не скри своя афинитет към Варна и сподели впечатленията си от новата и функционална сграда, като припомни, че само за вчера във Варна е имало четири големи пожара на различни места, които са потушени своевременно, благодарение на бързата намеса на пожарникарите и модерната техника, с която те разполагат.

Малко над 1 700 000 лв. е струвало изграждането на чисто новата сграда на пожарната в Аспарухово.

 

Представители на Варненска и Врликопреславска митрополия извършиха молебен за здраве на служителите и осветиха сградата и пожарните коли. Бе издигнато тържествено знамето на страната на пилона пред 2-ра СПБЗН.

Ели Маринова

Снимки авторът

Коментари

Новини Варна