IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Общество
13:51 | 15 октомври 2019
Обновен: 02:48 | 24 април 2024

Само 5% от фирмите инвестират в обучението на персонал

Innowave Summit 2019 събира във Варна светила от бизнеса

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

За поредна година Варна ще събере на едно място представители на най-големите световни компании. Технологичната конференция Innowave Summit 2019, коятo ще се проведе от 19 до 20 октомври в Двореца на културата и спорта се очертава като най-добрия форум на Балканите и в Югоизточна Европа и се очаква да бъде посетена от над 5000 собственици на различни видове бизнес, мениджъри и бизнес ръководители, както и стартъп компании. Поканени са 75 лектори. „Конференцията е фокусирана основно върху цифровизацията на бизнеса и публичния сектор, каза главният организатор на събитието – Димитър Василев. Акцент тази година ще бъде поставен върху международните отношения между Румъния и България от една страна и между Великобритания и България от друга. Ще бъде дадена възможност на нашите компании да продават в глобален мащаб. Ще бъде обърнато внимание върху иновациите в областта на маркетинга, продажбите, електронната търговия и всички други сектори“, отбеляза Василев.

 

„Светът се променя по-бързо, отколкото предполагаме – каза един от организаторите Николай Петканов. За всички е ясно, че дигитализацията в почти всички сфери е наложителна. 75% от новите предприемачи го знаят, но едва 25% от тях инвестират в нови технологии, а само 5% - в обучението на персонал. Искаме от университетите да дават всяка година готови и обучени за бизнеса кадри, но истината е, че те разполагат с това, което им „доставя“ средното училище. А средното образование още се бави с промяна на програмите си. 60% от сегашните първолаци ще работят професии, които все още не съществуват, а едва сега в началния курс на обучение се прокрадва предмет „Технологии и предприемачество“. Хората не са готови за тази промяна. Бизнесът е почти готов. Затова, канейки лектори от такова високо ниво, се стремим нашият бизнес да се докосне до света и да научи нещо ново“, допълни Петканов.

 

Зам.кметът Пейчо Пейчев подчерта, че нараства интересът към Варна от страна на големи международни компании, които осигуряват нови работни места за висококвалифицирани кадри с високи заплати. Тези млади хора, наети на работа срещу високо заплащане, от своя страна малко или много вдигат стандарта на града ни.

 

Областният управител Стоян Пасев припомни, че Европа предстои да отвори нови програми и ние трябва да бъдем гъвкави, за да се възползваме от тях. Той приветства конференцията като пожела успех и на тазгодишното ѝ издание и похвали Областна управа, че там дигитализацията в пълен ход. Всички търгове в институцията вече се провеждат в електронен вариант и това е спестило много време и средства на екипа.

Акцент в конференцията тази година ще бъде ускоряването на дигиталната трансформация на българската икономика, укрепването на партньорствата в Централна и Източна Европа и Западните Балкани, както и партньорствата с европейски и световни дигитални пионери и лидери. Да превърне България във водещ дигитален и иновационен център – това е общата визия, споделяна от организаторите на събитието и мрежата, която ги подкрепя. Основната цел на събитието е да насърчи творческото и иновативно мислене и да създаде благоприятни условия и среда, в която участниците да могат да обменят информация за успешни бизнес модели, опит и най-добри практики. Innowave Summit 2019 се организира с подкрепата на Startup Europe (инициатива на Европейската комисия). Заедно с Европейската комисия и Startup Europe организаторите ще подберат и популяризират 300 европейски проекта с най-добри перспективи за развитие и 20 европейски ScaleUps с най-добри перспективи за развитие пред тях.

 

Сред интересните теми тази година са: Самообучаващ се изкуствен интелект, Тенденции в е-търговията, Инфлуенсър маркетинг, Блокчейн, Автоматизиран маркетинг, Масиви от данни, Виртуална/Добавена реалност, Нано технологии, Клиентско обслужване, Облачни услуги, 5G мрежи, Киберсигурност и Иновации в туризма.

 

Петте най-очаквани лектори са:

Шед Симоув, който е носител на награда „Гинес“ за книга с празни страници, от които са продадени 900 000 копия в Англия.

 

Дрейтън Бърт – считан за бащата на маркетинга с 52 годишен стаж в областта на маркетинга.

 

Джина Лондон – бивша тв водеща в SNN.

 

Комисар Мария Габриел

 

Лукаш Железни – гуру в СЕО организацията в световен мащаб.

 

Благодарение на участието си в предишно издание на конференцията, базирана в Израел компания за автономни автомобили ще построи полигон за тестване на автономен бус, който ще обслужва междуселищните линии около Варна. Това каза Явор Иванов, представител на фирмата производител от българска страна, който бе гост на срещата с журналисти.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Варненски психиатри: Данните за самоубийствата са само върхът на айсберга

Коментари

Новини Варна