IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Общество
13:29 | 16 октомври 2019
Обновен: 23:33 | 10 април 2024

Варна изостава в заплащането и в IT сектора, в сравнение със столицата

Специалист: Конкуренцията ще помогне до месеци възнагражденията в в тази област да се изравнят

По материала работи: Слав Велев
Варна изостава в заплащането и в IT сектора, в сравнение със столицата

Варна, както и останалите градове от провинцията, сравнени със София изостават по заплащане, дори в IT сектора. Това изказаха като наблюдение студенти, както и токущо завършили специалисти в тази област, които посетиха кариерния форум „Дни на кариерата“ в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг, който се провежда в морския град.

 

„Аз все още нямам дълбочина на преките наблюдения, но всичките ми приятели работят в тази област и споделят, че в секторите ИТ и Комуникации в нашия град заплащането е доста по-ниско от това, в София, каза студентът от ТУ Варна Николай Николов. Не знам причината. Освен това, един IT специалист у нас получава в пъти по-ниска заплата, отколкото в чужбина. Хубавото е, че тази професия може да се работи дистанционно – докато си седиш у дома, можеш да работиш за международна компания навън. Което и правят мнозина“, допълни бъдещият специалист в сектора.

 

„Форумът е едно добро място да се стартира кариера в секторите ИТ, Комуникации и Аутсорсинг“, отбеляза Йорданка Такева, която е сред фирмите спонсори на събитието. По нейни наблюдения младите хора се срещат, запознават се с техни колеги и вече не може да се говори за недостиг на IT специалисти. „Много от големите световни компании отварят офиси във Варна и набират сред младите ни специалисти своите екипи“, каза още Такева.

 

„Един на всеки шест младежи, потърсили работа на нашите форуми си тръгва с предложение за работа, каза Велина Андонова, която е представител на фирмата организатор. По 500-600 души минават на всяко издание в търсене на свое поприще. Събитието събра на едно място студенти и млади специалисти с представители на 25  водещи български и международни компании, които търсят служители, с умения в областта на информационните технологии, телекомуникациите, комуникациите и Business Process Outsourcing (BPO)“. По нейни думи, до няколко месеца заплащането в IT сектора във Варна и София ще се изравни, тъй като все повече компании идват в морския град и конкуренцията ще свърши това.

 

Събитието се провежда за 10-ти път, но във Варна е за трета поредна година. Изложението се провежда в четири икономически центъра в България и среща студенти с водещи работодатели. За младите хора тези срещи са най-лесният и достъпен начин да се срещнат с бизнеса и да направят своите първи стъпки в кариерата си. Посещението на форума е удобен и приятен начин младите хора да се запознаят с пазара на труда, предложенията на него и изискванията на фирмите. Така те ще са в състояние да вземат най-правилното и най-вече информирано решение за своето бъдеще. Партньори на събитието са Министерството на образованието и науката, Министерството на икономиката и др.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Автобус без шофьор ще обслужва междуселищните линии около Варна

Само 5% от фирмите инвестират в обучението на персонал

Коментари

Новини Варна