Млад военен почина в барокамера във Варна
По случая се води разследване, което ще установи причината за фаталния край
Публикувана: 6 Nov 2019 | 16:08

 

Млад военнослужащ е починал днес във Военноморската болница във Варна. За случая потвърди началникът на лечебното заведение полк. проф. д-р Ивайло Въжаров. Фаталният инцидент е станал в барокамерата. Проф. Въжаров обаче категорично отхвърли варианта смъртта да е настъпила заради дефект на съоръжението. По случая се води разследване, което ще установи причината за фаталния край.

 

Барокамерата е херметичен метален контейнер, в които може да бъде създадено повишено или понижено налягане на въздуха. В медицината се използва за лечение с кислород, а в авиационната медицина намира приложение за тренировки за повишаване устойчивостта на висока надморска височина, за измерване влиянието на барометричното налягане върху организма на човека.

 

Лечебният ефект на барокамерата забавя стареенето на човешкия организъм. На терапия се поддават хронични възпаления, имунни сривове, неврологични проблеми, сърдечносъдови заболявания.

 

При кислородната терапия укрепват костите, засилва се синтеза на мускулна тъкан, процедурите са много полезни след травми и при болки на двигателния апарат.

 

Черно море

Коментари ( 0 )