IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Общество
15:45 | 22 ноември 2019
Обновен: 07:53 | 27 февруари 2024

Над 600 души са преминали през здравни програми за профилактика на очните заболявания и слуха

От прегледаните 330 деца, на 260 е препоръчан ежегоден профилактичен преглед

По материала работи: manager
Над 600 души са преминали през здравни програми за профилактика на очните заболявания и слуха

Над 600 души са преминали през общинските здравни програми за профилактика на очни заболявания и на заболявания на слуха, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. Програмата „Скрининг на очните заболявания“ се изпълнява от Специализираната болница по очни болести“. Прегледани са 330 деца от детска градина № 4 „Теменужка“ - филиал 2, и от 2 учебни заведения - СУ „Неофит Бозвели“, ОУ „В. Априлов“. От прегледаните 330 деца, на 260 е препоръчан ежегоден профилактичен преглед, 70 деца са насочени за допълнителна диагностика и лечение. По програмата за възрастни са прегледани 300 граждани над 40 год. възраст, без очна симптоматика. На 70 от тях са открити увреждания на зрителния нерв и на зрителното поле. Извършени са допълнителни високоспециализирани изследвания.

 

По програмата “Превенция на заболяванията на слуха сред деца“ през годината са извършени прегледи на деца в яслените групи на възраст до 3 г. в детските ясли „Щастливо детство“, „Моряче“,  „Зайо Байо“,  „Приказен свят“,  „Чуден свят“,  „Роза“,  „Щурче“ и „Детелина“. Очаква се прегледите да приключат до края на месеца.

 

Община Варна финансира и социална услуга за лица с увреден слух. Тя се изпълнява от Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с увреден слух, където има обучени служители, които могат да правят жестомимичен превод и при необходимост подпомагат потребителите.

 

Коментари

Новини Варна