IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Общество
15:08 | 2 декември 2019
Обновен: 05:37 | 25 април 2024

Отличиха с награди талантливи студенти в ИУ Варна

Кои са лауреатите на 6-те ежегодни награди на Фонд за финансово подпомагане

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

Шестите ежегодни награди на “Фонд за финансово подпомагане на  талантливи студенти" към Центъра за изследване  и прилагане на нови информационни и комуникационни технологии (ЦИПНИКТ) бяха връчени в Икономическия университет – Варна. Кандидатите се селектират по специална процедура от Експертния съвет на ЦИПНИКТ, а наградите се връчват преди студентския празник на тържествена  церемония. Призовете си отличените  студенти получиха от ректора на Икономически университет – Варна проф. д-р Евгени Станимиров. Фондът е учреден преди шест години от Георги Зеленков и проф. д-р Аврам Ескенази с благородната цел да подпомогне професионалното израстване на студенти от специалностите „Информатика“ и „Бизнес-информационни системи“ в ИУ – Варна с доказани качества и постигнати резултати в сферата на информационните технологии и софтуерния инженеринг. Средствата се набират единствено от дарения и се изразходват само за награди. Те са финансови, връчват се ежегодно на трима студенти, номинирани след специална селекция от Експертния съвет на центъра.

 

Всяка година фондът връчва една поименна награда от 1 000 лв. „Моис и Илко Ескенази“ (техните имена са свързани с историята не само на университета, но и на Варна). Наградата е учредена от проф. д-р Аврам Ескенази – дългогодишен преподавател в университета, в чест на неговите баща и брат. Други три награди от „Фонд за подпомагане на талантливи студенти“ ЦИПНИКТ връчва на студенти с отличен успех и достижения в информационните и комуникационни технологии, за да развият своя талант и да ускорят професионалното си израстване. За първа година е обявена награда за изявени студенти от специалност „Съдебна администрация“. Наградата е лично дарение от Миглена Тачева – директор на Националния институт на правосъдието, чиято воля е да бъде връчена еднократно на изявен студент от специалност „Съдебна администрация“ през настоящата 2019 г.

 

Лауреат на награда на изявени студенти от специалност „Съдебна администрация“, в размер на 1 000 лв., се връчва на:

Жасмина Иванова Райкова, 3 курс, спец. „Съдебна администрация“

Годишната поименна награда „Моис и Илко Ескенази“ се връчва на:

Любослав Александров Александров, 3 курс, спец. „Информатика“

Три награди на ЦИПНИКТ в общ размер на 1 800 лв. се връчват на:

Симеон Росенов Симеонов, 2 курс, спец. „Информатика и компютърни науки“ – 800 лв.

Марио Генчев Кошничаров, 3 курс, спец. „Бизнес информационни системи“ – 500 лв.

Георги Валентинов Ламбев, 4 курс, спец. „Бизнес информационни системи“ – 500 лв.

На дарителите, присъствали на тържеството, той връчи специални сертификати.

 

„Занимавам се професионално със софтуерна разработка и се интересувам от новите технологии, сподели един от наградените студенти - Любослав Александров, студент 3 курс, специалност „Информатика“. За мен наградата е огромна чест и възможност за развитие. Смятам да остана в България към този момент. Мечтая да имам фирма и да се занимавам със софтуерна разработка, както и аз да мога да дарявам средства за студенти след мен“.

 

Проф. Станимиров е сред дарителите на фонда. В знак на благодарност той също получи сертификат от проф. Ескенази. „За да си успял човек, трябва не само да имаш мечти, но и да се вдигнеш от леглото и да поработиш за тези мечти, отбеляза в словото си по време на връчването на наградите ректорът. От основателите на фонда, проф. Станимиров е научил, че щастлив си не само когато имаш много пари, а когато с тях накараш  млади хора да разперят криле и да полетят, а дори и да дръзнат да променят живота си. Солисти се търсят само в операта. Ние обаче, в университета работим екипно и само така успяваме да постигнем високи цели“, каза още ректорът на ИУ Варна.

Ели Маринова

Снимки Пламен Гутинов

 

Магистрала „Черно море“ ще започва от с. Слънчево и ще свършва при при бургаския кв. „Ветрен“

 

Коментари

Новини Варна